Index Vakbarát Hírportál

Lengyel kutatók a „sötét triász” nyomába eredtek

2022. december 9., péntek 07:04

Az eredmény sokaknak bántó lehet, hiszen lengyel tudósok egy csoportja megállapította, hogy az alacsony férfiak evolúciósan is hajlamosak lehetnek az úgynevezett „sötét triász” személyiségjegyekre, amelyek konfrontatívabb viselkedéssel járnak, és a pszichopaták, valamint a nárcisztikus személyiségzavarral élők tartoznak a személyiségtípusba.

A sötét triász személyiségtípusba tartozik a pszichopátia (empátia hiánya és antiszociális viselkedés), a nárcizmus (énközpontúság) és a machiavellizmus (manipuláció és közömbösség, lelkiismeretlenség jellemzi).

„Tanulmányunk az első általunk ismert felmérést nyújtja arról, hogy a sötét triász vonásai hogyan kapcsolódnak a magassághoz és a magassággal kapcsolatos attitűdökhöz” – írták a kutatók a 367 férfit és nőt vizsgáló kutatásról készített tanulmányukban, amelyet a Personality and Individual Differences című Elsevier folyóiratban tettek közzé.

Kimutatták, hogy nemcsak azért rendelkeznek a sötét triász vonásaival az alacsony emberek, mert elégedetlenek a magasságukkal, hanem azért is, mert alacsonyabbak.

Ez arra engedte következtetni a tudósokat, hogy a sötét triász viselkedési szindrómái a természetes szelekció tervezett pszichológiai mechanizmusaiba tartozhatnak, amelyek célja, hogy az alacsonyabb termetűek számára jobban lehetővé tegyék, hogy felvegyék a versenyt az élet nagy kihívásaival.  

Magasabbnak látjuk őket, ha pszichológiai félelemkeltéssel erősnek mutatkoznak

Míg az alacsonyabb nők kívánatosabbnak tűnhetnek a sebezhetőségük miatt, hogy kisebbek és esetleg nagyobb védelemre szorulnak, ezáltal több erőforráshoz juthatnak, a tudósok nem láttak ugyanilyen kapcsolatot a sötét triász személyiségjegyei és a magasságuk között.

A kutatás az úgynevezett Napóleon-komplexus vizsgálatából indult ki, amelyet a 170 centiméteres vezetőről neveztek el, aki agresszióval jutott hatalomhoz és akit a francia forradalom idején a brit újságok gúnyoltak a magassága miatt. Azt állították róla, hogy csak 157 centiméter, de később kiderült, hogy nem is olyan alacsony.

Most a lengyel kutatók megállapították, hogy a napóleoni kisebbségi komplexus mítoszának van alapja.

Elméletünk szerint, ha valaki fizikailag nem félelmetes és nem rendelkezik megfélemlítő erővel a megjelenéséből fakadóan, akkor más módon kell érvényesülnie, helyette „pszichológiailag félelmetes” lesz

– összegezte Monika Kozlowska, a lengyel Wroclawi Egyetem vezető szerzője a New York Post szerint.

Hozzátette, hogy már attól magasabbnak érzékelik az emberek az illetőt, ha határozott a fellépése és erős a jelenléte.

Az erősebbnek tűnő fellépés viszont azt eredményezheti, hogy mások magasabbnak érzékelik őket, mint amilyenek valójában

– magyarázta a szakértő. A pszichopátiához hasonló tulajdonságokkal rendelkező alacsonyabb férfiak ezeket arra használhatják, hogy kivívják maguknak a tiszteletet, lekötelezzenek másokat és lenyűgözzék romantikus partnereiket.

A kutatás megállapítása, hogy a pszichológiai félelmetesség olyan előnyöket biztosíthat a túlélés és a párválasztás területén, amelyek ellensúlyozzák a fizikai félelmetesség hiányosságait.

(Borítókép: Idrees Abbas / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok