Index Vakbarát Hírportál

A Kreml azt mondta, hogy az orosz nyertes ne vegye át a Nobel-békedíjat

2022. december 11., vasárnap 09:55 | aznap frissítve

Jan Racsinszkij, a díjazott Memorial emberjogi szervezet vezetője azt mondta: a Kreml felszólította, hogy ne vegye át a díjat, mert a társdíjazottakat nem ítélte megfelelő társaságnak. A Memorial végül nem engedelmeskedett.

Az idei Nobel-békedíjat megosztva kapta Alesz Bjaljacki fehérorosz emberjogi szószóló, a Memorial orosz emberjogi szervezet és a Center For Civil Liberties ukrán emberjogi szervezet.

A Memorial Oroszország egyik legrégebbi polgárjogi csoportja, de a kormány tavaly bezáratta. A BBC-nek adott exkluzív interjújában Racsinszkij elmondta: utasítást kaptak, hogy ne vegyék át a díjat, de nem tartották be. Racsinszkij úgy látja, hiába veszélyes, a Memorial munkájára nagyobb szükség van, mint valaha. Ugyanis szerinte a mai Oroszországban senki személyes biztonsága nem garantálható.

A díjazottak kihirdetésekor a Nobel-bizottság azzal indokolta a Memorial választását, hogy az általuk képviselt

múltbeli bűnökkel való szembenézés elengedhetetlen, ha valaki meg akarja előzni az újabbakat.

Az ukrán nyertes visszautasította páros interjút

Az ukrán emberjogi szervezet vezetője, a másik díjnyertes nem volt hajlandó Racsinszkijjal együtt interjút adni a BBC-nek. Olekszandra Matvicsuk dicsérte Racsinszkijt és a Memorial munkáját (akik egyébként évek óta segítik az ukrán csoportot), de azt mondta, nem hajlandó Racsinszkijjal osztozni a mikrofonon, mert

most háborúban állunk, az ukrán emberjogi védők hangját akarjuk hallatni. De biztos vagyok abban, hogy ugyanazokat az üzeneteket akarjuk továbbadni.

Az ukrán szervezetet a demokrácia támogatásáért és az orosz háborús bűnök kivizsgálásában végzett munkájáért ismerték el.

Matvicsuk új, nemzetközi bíróság felállítását kérte, ami Vlagyimir Putyin elnököt és bűntársait vonná felelősségre a háborúban elkövetetett bűneikért, és kritizálta a jelenlegi rendszert. A nagy kérdés szerinte az:

Ki fog igazságot szolgáltatni a háborús bűnök áldozatainak?

Szerinte Oroszország a háborút eszközként használja geopolitikai céljai eléréséhez és háborús bűnöket követ el a győzelem miatt.

A harmadik Nobel-díjas, Alesz Bjaljacki fehérorosz emberjogi harcos tavaly július óta ül börtönben. Tárgyalása nem volt. 1996-ban alapította Emberi Jogi Központját, amikor Alekszandr Lukasenko elnök erőszakkal leverte az utcai tüntetéseket. 2014-ben szabadult három éves börtönbüntetése után, és most megint a börtönből harcol – ezért Matvicsuk nagyon bátor embernek nevezte.

(Borítókép:  Jan Racsinszkij 2022. december 8-án. Fotó:  NTB / Javad Parsa / Reuters) 

Rovatok