Index Vakbarát Hírportál

Mi történik a hajjal télen?

2022. december 13., kedd 06:07

Egyesek esküsznek rá, hogy a hajuk jobban hullik télen. Ha mindenkinél nem is jelentkezik a téli hajhullás, az biztos, hogy a lobonc szerkezete megváltozik, szárazabb és fénytelenebb lehet az időjárás, a fűtés miatt.

A hajnak komplex feladata van, nemcsak a szépséghez járul hozzá, de védi a fejbőrt a hőmérséklet-ingadozástól és az ultraibolya sugárzástól, a csapadéktól, megtartja a nedvességet, párologtat. Ráadásul társadalmi és kommunikációs szerepe is van.

Egy egészséges felnőtt embernek átlagosan 100 000 hajszála van. Naponta maximum 100 hajszál elvesztése még egészséges, de ezen felül már kopaszodásról beszélhetünk. De vajon télen jobban hullik a hajunk?

Örökölt sörény

A hajnövekedés gyorsaságát több tényező befolyásolja, elsősorban a vérellátás és a hormonok. Azt, hogy milyen típusú a hajunk, örököljük, de hathatunk is rá a táplálkozással, hajápolókkal. A haj 97 százalékát keratin alkotja, 3 százaléka víz. A haj életciklusa növekedési, átmeneti és nyugalmi szakaszokból áll.

A növekedési fázis kettőtől hat évig tart, ilyenkor naponta 0,3-0,5 millimétert nő a haj, nőknél gyorsabban. Az átmeneti szakaszban megáll a növekedés, a 3 hónapos nyugalmi szakaszban a hajhagyma elhal, de a ciklus végén új hajhagyma születik, amiből új haj nő. A haj ritkulása a harmincas években kezdődik, a férfiak hamarabb kopaszodnak és őszülnek meg, mint a nők.

Vannak, akik szerint télen sem hullik jobban a hajunk, mint máskor, és a hajhagymák nem fáznak meg a kinti hidegben. Kutatások szerint októberben és novemberben több hajszálunk hullik ki, különösen a nőknek, ezt hívják szezonális hajvesztésnek, de ez normális, így készül fel a szervezet a télre. Ha nem is lehet kimutatni jelentősebb téli hajhullást, a hideg és a benti száraz levegő megváltoztathatja a haj minőségét, szárazabb és törékenyebb lehet. Télen a hideg miatt kicsit megemelkednek a hajszálak, és így elveszítik nedvességüket, ez a száraz haj jobban hullik és törik.

A hajszárító forró levegője is roncsolja a sörényt, és elősegítheti a hajhullást. A szervezet kiürülő vitaminkészletei szintén okozhatnak hajvesztést, figyeljünk az A- és E-vitamin pótlására is. Párásítóval segíthetjük a haj hidratálásást, hajmosáskor langyos és hideg vízzel öblítsünk, mert ezek segítenek megőrizni a fejbőr természetes olajosságát, és támogatják a nedvesség megtartását. A téli hajhulláson olajos (olíva, mandula) masszázzsal segíthetünk, és B12-vitamin szedésével.

(Borítókép:  Boyloso / Getty Images Hungary)

Rovatok