Index Vakbarát Hírportál

Miért rázzuk meg egymást?

2022. december 16., péntek 13:00

Minden cselekedetünket a testünkön áthaladó elektromos jelek irányítják. És ahogy a világot, minket is atomok alkotnak, amik pozitív töltésű protonokból, semleges töltésű neutronokból és negatív töltésű elektronokból állnak.

Akkor lesz elektromosan töltött a test, ha felborul a protonok és elektronok egyensúlya, és az elektronok mozogni kezdenek, hogy megszabaduljanak a felesleges mennyiségtől. Ha a részecskék között egyensúlyi állapot van, akkor a test elektromossága semleges. Ha viszont a negatív és pozitív energia nem kiegyenlített, akkor jön létre a statikus elektromosság:

az elektromos töltések egyensúlyhiánya egy anyagon belül.

Ez történik például a trambulinban, a műanyag ruha dörzsölésekor – amikor hajunk égnek áll, és megrázunk másokat. Ilyenkor elektrontöbblet jön létre, és hirtelen áramütést érzünk, ha pozitív töltésű tárggyal, mondjuk, valamilyen fémmel érintkezünk.

Az emberi töltöttség függhet az időjárástól, a minket körülvevő, velünk érintkező anyagoktól is. Hideg, száraz időben gyakoribb, mert a száraz levegő elősegíti az elektronok távozását. Műszálas ruhákkal érintkezve szintén sűrűbben fordul elő, mert ezek termelik az elektromosságot.

Nem veszélyesek ezek a kisülések, szinte mindennap előfordulnak, csak nem mindig vesszük őket észre. 2000 és 4000 volt között nem lehet észlelni az elektronok mozgását, csak efölött.

Hogy kerülhetjük el a rázást? A páratartalom növelésével, a műszálas textíliák hanyagolásával. A trambulint persze nem hagyhatjuk parlagon heverni, de a gyerekek amúgy is örülnek ennek a vicces ugrabugra rázásnak.

(Borítókép: Mark Evans / Getty Images)

Rovatok