Index Vakbarát Hírportál

Lehet-e egy kutya olyan okos, mint az ember?

2022. december 17., szombat 06:10

Payton Pearson az Ohio állambeli Daytonban működő Air Force Institute of Technologynál azon kísérletezik, hogy az emberhez hasonlóan okos kutyát „hozzon létre”. Terve szerint az intelligencia fejlesztésével 100 generáción belül lehet olyan intelligens eb, mint az ember.

A mesterséges kiválasztódás tökéletes példája a kutyák fejlődése az emberek mellett. Régen a kutyákat különféle célokra tenyésztették ki (vadászatra, terelésre) és a sokféle kutyafajta nemzedékek óta szolgálja az emberiséget különböző képességeivel.

Pearson azt mondja,

Mesterségesen kiválasztjuk a kutyák intelligenciáját és fejlesztjük, hogy emberi IQ-szintre jussanak 100 generáción belül.

Szerinte a border collie-k, a legokosabbnak tartott kutyák egy 140-es vagy annál magasabb intelligenciahányadosú emberrel lehetnek majd egyenlők.

Pearson szerint ki lehet dolgozni egy programot az intelligensebb kutyák szelektív tenyésztésére, de nehezíti a dolgot, hogy az IQ egyik fajról a másikra konvertálása nagyon gyerekcipőben jár még.

Okosabb ember, okosabb kutya?

Flynn-effektusnak hívják azt, hogy az évek során az IQ-teszteken elért átlagpontszámok világszerte folyamatosan emelkednek. Ezt okozhatja az életszínvonal emelkedése, az orvosi ellátás javulása és az iskoláztatás fokozatos terjedése.

Az átlagos emberi IQ évtizedenként három ponttal nőtt az elmúlt néhány száz évben, bár mostanában szükségszerűen lassul – nem nőhet örökké. Az IQ-emelkedés valószínűleg az agykéreg változásával függ össze – és nem a koponyatérfogat gyarapodásával. 

A Pearson által tervezett kísérletben egy vadállat agyának jelentős átstrukturálására lenne szükség, de mivel ugyanezt még nem tudtuk véghez vinni főemlősökkel sem, például csimpánzokkal, a kutyákkal sem túl valószínű a siker.

Pearson tenyészthet az eddigieknél okosabb kutyát, de nem emberként gondolkozó kutyát.  A kutyapszichológusok szerint az ebek sokkal okosabbak, mint hisszük,

képesek 150 szónál többet megérteni, és finomságok reményében szándékosan becsapni más kutyákat és embereket.

Canine Coren, a British Columbia Egyetem oktatója, a Psychology Today egyik rovatának vezetője felállította a legokosabb kutyák rangsorát.

A legintelligensebb ebek

A border collie-k az elsők, őket követi az uszkár, majd jönnek a német juhászkutyák. A lista negyedik helyén a golden retrieverek állnak, ötödik a dobermann, hatodik a shetlandi juhászkutya, és az első tízbe befért még a labrador is.

Charles Fawole a Pet Calculatorban azt írja,

a kutya intelligenciájának három típusát tudjuk mérni.

Ösztönös intelligenciát (vadászat, őrzés vagy terelés), amely általában a fajta alapján öröklődik, adaptív intelligenciát, ami a tanulási képessége, és a munka intelligenciát, ahogy végrehajtja az embertől kapott utasításokat.

A kutatók szerint a nagy kutyák okosabbak, mint a kicsik, mert az átlagos fejű kutyák kognitívan rugalmasabb agyúak, mint az apró és gyakran furcsa fejformájú, túltenyésztett zsebcirkálók.

(Borítókép:  Stuart Franklin / Getty Images)

Rovatok