Index Vakbarát Hírportál

Igen kellemetlen ügybe keveredett a TikTok

2022. december 23., péntek 15:47

A TikTok anyavállalata, a ByteDance kirúgott négy alkalmazottat, akik illetéktelenül hozzáfértek két újságíró személyes adataihoz a platformon – erősítette meg Brooke Oberwetter, a TikTok szóvivője a CNN-nek.

Az újságírók akkor fértek hozzá a TikTok felhasználói adataihoz, amikor a ByteDance alkalmazottai a sajtónak kiszivárogtatott esetleges munkavállalói adatok után nyomoztak – közölte a vállalat. Az érintett alkalmazottakat (kettőt az Egyesült Államokban, kettőt pedig Kínában) egy külső jogi cég által lefolytatott vizsgálatot követően elbocsátották – értesült lap.

A szóvivő szerint az újságírók fiókjairól megszerzett személyes adatok között IP-címek is szerepeltek. Ezek pedig információt szolgáltathatnak a felhasználó pontos tartózkodási helyéről.

„Az érintett alkalmazottak visszaéltek a hatáskörükkel, hogy hozzáférjenek a TikTok felhasználói adataihoz. Ez elfogadhatatlan” – írta a TikTok vezérigazgatója, Shou Chew az alkalmazottaknak küldött e-mailben, amely a CNN birtokába jutott.

Az ügy tovább fokozta a nemzetbiztonsági aggályokat a TikTokkal szemben a vállalat Kínához fűződő kapcsolatai miatt.

Amerikai törvényhozók aggodalmukat fejezték ki a felhasználói adatok biztonságával kapcsolatban, valamint azzal, hogy a vállalat kínai alkalmazottai hozzáférhetnek az amerikai TikTok-felhasználókról szóló információkhoz.

A vállalat tisztviselői a fejleményekre reagálva közölték, hogy további lépéseket tesznek a felhasználói adatok védelme érdekében.

(Borítókép: Marijan Murat / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok