Index Vakbarát Hírportál

Ki ne dobja a banánhéjat!

2022. december 27., kedd 17:46

Egy új tanulmány szerint a héjából őrölt lisztből finom pékáru készíthető, amely sokáig eláll, és rákellenes hatású is. De a sima lisztet csak 7,5 százalékban vegyíthetjük banánliszttel, különben nagyon kemény csemegéket kapunk.

Talán eddig eszünkbe sem jutott, hogy a banán héját felhasználjuk a konyhában. Pedig micsoda pazarlás kihajítani a kukába ezt az értékes és ízletes tápanyag-összetevőt!

A gyümölcs héja teszi ki tömegének negyven százalékát, úgyhogy a banánhéj felhasználása segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentését is. De még ennél is érdekesebb a ScienceAlert által a közelmúltban közölt tanulmány, amely kimutatta, hogy ha kifehérítik a banánhéjat, megszárítják és lisztté őrlik, finom pékáru készíthető belőle. Ráadásul ezek a banánalapú finomságok ugyanolyan jók lehetnek, mintha búzából készültek volna – vagy akár jobbak.

A banánkutatók kísérletezni kezdtek: 7,5; 10; 12,5 és 15 százalékban helyettesítették a sima lisztet banánhéjliszttel, majd értékelték a sütemények új táplálkozási és antioxidáns-tulajdonságait. Ezek a banánliszttel vegyített sütemények több fehérjét, rostot, magnéziumot és káliumot tartalmaztak, mint a hagyományos liszttel készült csemegék. Ráadásul a banánliszt rákellenes tápanyagokból áll.

De a vizsgálatok szerint a banánhéjlisztből nem szabad 7,5 százaléknál többet tenni a süteményekbe és pékárukba, mert a nagy mennyiség megkeményítheti a sütiket a sok rost miatt. A banánhéj nem csak táplálkozási és ízbeli pluszt adhat az ételeknek, antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt növeli az eltarthatóságot. A friss tanulmány feltárta, hogy a banánhéjlisztből készült finomságok akár három hónapig is frissek maradnak szobahőmérsékleten, legyen szó akár kenyérről, sütiről vagy egyéb, tészta alapútermékekről.

Nigella Lawson brit sztárszakácsnő és műsorvezető egyébként nemrég megmutatta, hogy a banánhéjat a currys, sós receptekben is fel lehet használni. A vegán bloggerek pedig kitalálták a banánhéjbacont is.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok