Index Vakbarát Hírportál

Kínai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a napszél vizet hoz létre a Hold felszínén

2022. december 28., szerda 19:56

A Kínai Tudományos Akadémia Geológiai és Geofizikai Intézetének kutatói új tanulmányukban azt írják, a napszelek vizet termelhetnek a Hold felszínén. A kínai Chang'e–5 misszió mintái szintén alátámasztják a víz jelenlétét.

Az utóbbi időben nagy érdeklődés övezi a Hold felszínén található víz mennyiségét, elhelyezkedését és forrását, hiszen ez döntő fontosságú lehet a későbbi űrutazások szempontjából.

A kínai Országos Űrtudományi Központ (NSSC) és a Földtani és Geofizikai Intézet kutatócsoportja vizsgálta a Chang'e5 misszió holdi mintáit, amiknek összetétele igazolta a víz jelenlétét, ez összhangban van a napszélből származó holdvíz felfedezésével.

A kutatók a hidrogén visszatartását szimulálták a Hold talajában különböző hőmérsékleteken. Felfedezték, hogy a délnyugat felől érkező víz a Hold felszínén maradhat a középső és a magas szélességi fokokon. A tanulmány szerzője, prof. Lin Yangting úgy nyilatkozott, hogy a sarki holdtalajok több vizet tartalmazhatnak, mint a Chang'e5-minták.

A részecskék válogatásán és melegítésén keresztül viszonylag könnyű kiaknázni és felhasználni a Hold talajában lévő vizet

 tette még hozzá Lin professzor.

Korábbi kutatások szerint a víz mennyisége a Hold felszínén a szélességtől és a napszaktól függően változik. A Chang'e–5-küldetés a talajmintákat egy középső szélességi körből vette, míg a hat Apollo- és három Luna-küldetés alacsonyabb szélességi fokon gyűjtött mintákat. A Chang'e5-küldetés 17 kis darab holdtalajt szerzett a szárazabb bazaltos régiókból és fiatal holdbazaltokból, ezek alapján határozták meg a deutérium és a hidrogén arányát.

A kutatók modellt készítettek a Hold talajszemcséiben lévő hidrogénről, ez mutatta meg, hogy a hőmérséklet (a Hold eltérő szélességi fokai miatt) kulcsfontosságú tényező abban, hogy a hidrogén hogyan kerül a Hold talajába, és hogyan mozog ott.

(Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok