Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kiderül, ki lesz a következő magyar űrhajós

2022. december 28., szerda 10:45

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos arról számolt be, hogy heteken belül eredményhirdetés várható arról a négy jelöltről, akik közül hamarosan kiválasztják a HUNOR program keretében a következő magyar űrhajóst.

Nyolc magyar űrhajósjelöltet tesztel jelenleg a honvédség, akik közül kikerül az a négy, aki megkezdheti a tényleges űrhajóskiképzést. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos 2021. október 28-án jelentette be az űrhajós-kiválasztási eljárás, vagyis a HUNOR program (Hungarian to Orbit) megindítását.

Szijjártó Péter nemrég a magyar űrprogramról elmondta: együttműködnek az amerikai Axiom nevű céggel, amellyel együtt felküldik majd az űrbe az űrhajóst, akit 244 pályázó közül választanak ki, miután leszűkítették a több ezer jelentkező körét. Több százból választottak nyolc jelöltet, akiket jelenleg a Magyar Honvédség légiereje tesztel a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképp hat rájuk az extrém gyorsulás. A következő körben négyen maradnak, akik teljes kiképzésben fognak részesülni, hogy aztán közvetlenül a repülés előtt eldőljön, ki repül az űrbe.

Kevés nő jelentkezett asztronautának a miniszteri biztos szerint

Ferencz Orsolya miniszteri biztos elmondta, a tervek szerint halad a HUNOR program, annak ellenére hogy egy kutató űrhajós nemzetközi űrállomásra küldése rendkívül összetett feladat.

Ez egy magyar nemzeti program, kifejezetten magyar cégek, kutatóhelyek, egyetemek fejlesztései és kísérletei lesznek a fókuszban, de a HUNOR-ban partnerünk az Európai Űrügynökség (ESA), ahogyan az amerikai Axiom Space és természetesen a NASA is – emelte ki a miniszteri biztos. Kijelentette, a program legnagyobb értéke az úgynevezett űrhajósidő, amelyet magyar honfitársunk kutatással tölthet egy egyedülálló, a Föld körül keringő laboratóriumban, azaz a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A leendő magyar űrhajós az Európai Űrügynökség minősített asztronautája is lesz egyben, így a magyar mellett tervezett feladatai közt szerepel majd az Európai Űrügynökség kísérleteinek végrehajtása is

– ismertette Ferencz Orsolya, aki a Magyar Nemzet szerint

sajnálta, hogy a jelentkezőknek csak 16 százaléka volt nő, amiről a hölgyek önbizalomhiánya is tehet.

Ezen segítene, ha gyerekkortól jobban ösztönöznék a lányokat a természettudományok felé, azonban azt is hozzátette, hogy a STEM-szektorban látszik az előrehaladás, mert nőtt a nők aránya a természettudományi és műszaki pályákon.

Négy jelölttel folytatják a tréninget, majd az eredményeket összesítve kiderül, ki lesz az a kiválasztott, aki feljut az űrállomásra. A tervek szerint a többiek a földi központból segítik a küldetését, amelyben a most nem repülő, de szintén kiképzett űrhajósjelöltek tudják támogatni a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó társukat.

A magyar űrhajós kiválasztása nem csak fizikai tesztek alapján dől el, fontos, hogy a megfelelő jelölt elsajátítsa azokat a kísérleteket, amelyeket az Európai Űrügynökség számára kell elvégeznie a Nemzetközi Űrállomáson.

(Borítókép: Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium [KKM] űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a Nemzetközi Űrhajósszövetség [ASE] 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitója után sajtótájékoztatót tart Budapesten a Hotel Hiltonban 2021. november 1-jén. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok