Index Vakbarát Hírportál

A Monty Python elhíresült hülye járása a megoldás a fizikai aktivitásunk fellendítésére

2022. december 29., csütörtök 05:47

Nemcsak a hasizmainkat edzhetik meg a szórakoztatással, hanem a teljes fizikai aktivitásunkat is fellendíthetik a Monty Python csapat által megálmodott Hülye Járások Minisztériumában bemutatott mozgásformák – ehhez pedig elég mindössze napi 11 percet feláldoznunk.

Szinte nincsen olyan ember, aki ne halott volna már a brit humor nagyágyúi, a Monty Python által híressé tett Hülye járások minisztériumáról. A meglehetősen vicces képsorok és a különleges mozgásformákat bemutató jelenet azonban a nevetés mellett egy friss kutatás szerint a fizikai aktivitásunk fellendítésére, vagy annak megőrzésében is segíthet. 

A kutatók éppen ezért most arra buzdítják az embereket, hogy csatlakozzanak a Hülye járások minisztériumához, mivel ez segíthet a felnőtteknek elérni a fizikai aktivitással kapcsolatos céljaikat, elsősorban az ajánlott napi mozgásmennyiséget. 

Az elmúlt 20 évben az inaktivitás globális aránya nem csökkent annak ellenére sem, hogy széles körben indítottak kampányokat a fitnesz növelésére és az emberek több mozgásra ösztönzésére. 

A tudósok szerint azonban az 1971-es Monty Python jelentben John Cleese és Michael Palin által alakított Teabag és Putey szórakoztató járásai megoldást jelenthetnek a mozgáshiányban szenvedő társadalom problémáját.

A képsorok ugyan vitathatatlanul szórakoztatók, de mégis hogyan leszünk ettől aktívabbak, mint egy kocogástól vagy sétálástól a parkban, ezzel együtt vállalva azt is, hogy jó eséllyel még nevetség tárgyává is válunk? 

Felejtse el a sétát, járjon hülyén! 

Az Arizona Állami Egyetem kutatói által vezetett csapat a különböző járási stílusok energiafelhasználásának összehasonlítását tűzte ki célul. A kísérletbe 13 egészséges, 22 és 71 év közötti önkéntest vontak be, akiknek nem volt szív- vagy tüdőbetegségük, sem diagnosztizált járászavaruk. 

Ezt követően megmérték az önkéntesek magasságát és testsúlyát, majd minden résztvevőnek bemutatták a videót a Hülye Járások Minisztériumáról, mielőtt a résztvevők végrehajtották volna a három gyaloglási próbát, amelyek mindegyike öt percig tartott, egy 30 méteres fedett pályán.

Az első kísérletben a résztvevők a megszokott stílusukban, szabadon választott tempóban sétáltak, majd a következő két kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy képességeik szerint alkossák újra a jelenetben szereplő Teabag és Putey járását.

Teabag sétálóstílusa enyhén hajlított lábakkal halad előre, magas előre és hátraugrással, egyéb szabálytalan lábrándításokkal tarkítva, míg a Putey-séta abból áll, hogy az illető a bal térdét minden lépésváltást követően 90 fokos szögben megemeli.

Az elvégzett teszteket követően a kutatók arra jutottak, hogy csak a Teabag-séta eredményezett lényegesen nagyobb energiafelhasználást – körülbelül 2,5-szeresét a szokásos gyaloglásnak – a vizsgálat során, amely egyben olyan magas oxigénfelvételt is kiváltott, ami egy erőteljes intenzitású gyakorlatnak is megfelelne.

Tizenegy perc már csodákra képes 

A hülye járást bevállalók ugyan vélhetően tényleg mosolyt csalnak majd minden sporttárs arcára a futópályán vagy a parkban, azonban a járás ennek ellenére tényleg csodákra lehet képes. A kutatók becslése szerint ugyanis a felnőttek elérhetik az ajánlott heti 75 perces intenzív fizikai aktivitást mindössze 11 perc alatt, ha Teabag stílusában sétálnak – a megszokott stílusuk helyett. 

Ráadásul, ha a szokásos lépéseinket erre a módszerre cserélnénk napi 12-19 percig, akkor az körülbelül 100 kalóriával növelné a napi energiafelhasználást. Ez egyben növelné a szív– és légzőrendszer edzettségét, csökkentené a halálozási kockázatot.

Elismeréssel állunk a képsorok megalkotói előtt, igazi tudományos zsenik. A Monty Python – Hülye Járások Minisztériuma-jelenetek megjelenése óta nem tudunk olyanról, hogy valaki számszerűsítette volna ezen járások energiafelhasználását

– írták a kutatók a The BMJ folyóiratban.  

(Borítókép: Monty Python. Fotó: Ben Martin / Getty Images)

Rovatok