Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea sikeresen tesztelte szilárd hajtóanyagú hordozórakétáját

2022. december 30., péntek 15:34

A dél-koreai védelmi minisztérium jelentése szerint pénteken sikeresen teszteltek egy szilárd hajtóanyagú hordozórakétát.

Az MTI beszámolója szerint az először március végén tesztelt rakétával most hajtották végre a második kísérletet. Tesztelését a dél-koreai Védelmi Fejlesztési Ügynökség (ADD) végezte azzal a céllal, hogy megszilárdítsa az ország független űrbeli felderítési és megfigyelési folyamatait.

A rakéta tervezésekor arra fókuszáltak, hogy képes legyen egy kis műholdat eljuttatni alacsony Föld körüli pályán megfigyelési műveletekhez. A szilárd hajtóanyagú űreszközök nagy előnye, hogy felbocsátásuk általában egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint a folyékony üzemanyaggal működőké.

A dél-koreai rakétatesztre néhány héttel azután került sor, hogy Észak-Korea kijelentette: kipróbált egy nagy tolóerejű, szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművet, hogy egy új típusú stratégiai fegyver fejlesztéséhez használja.

Júliusban már egy folyékony hajtóanyaggal működő Nuri rakétával sikeresen állítottak Föld körüli pályára több műholdat is. Dél-Korea az Egyesült Államokkal is együttműködik műholdak fellövésében, és azt tervezi, hogy 2030-ra űrszondát juttat a Holdra.

Rovatok