Index Vakbarát Hírportál

Mi történne, ha nem forogna tovább a Föld?

2023. január 2., hétfő 16:31

Bolygónk ugyan most gyorsul, de mi történne, ha leállna a forgása? Cunamik, klímakatasztrófa, repülő tehenek?

Az évtizedekig lassuló Föld forgása gyorsulni kezdett, de mi lenne, ha mégis leállna?

A Föld 4,5 milliárd éve forog, a tengelye körüli forgási sebessége az Egyenlítőnél 1674,396 kilométer/óra. A Föld forgását a Hold, a hótakaró és a hegységek eróziója is lassíthatja, megállni azonban valószínűleg ezek miatt sem fog, sőt még akkor is tovább forogna, ha ütközne egy másik bolygóval – bár ez már befolyásolná a forgását.

Ha mégis leáll a Föld

Abban az esetben, ha a Föld hirtelen megállna, a hegyektől az épületekig, a szikláktól az óceánokig minden a Föld forgási irányába, vagyis kelet felé repülne. A dolgok ugyan nem hagynák el a Földet, tehát ne gondoljuk, hogy törülközők, a Mount Everest, elefántok és ágyak repkednének az űrben, mert ehhez legalább 40 ezer kilométer/órás sebességgel kellene száguldania a tárgyaknak, de óriási, pusztító áradások öntenék el a bolygót.

A forgási sebesség az egyenlítőtől távolodva csökken, úgyhogy a katasztrófák legkevésbé a sarki régiókat érintenék.

Nem lennének többé évszakok (amelyekből már most is hiány van), csak meleg-világos és hideg-sötét periódusok léteznének. Ha a Föld lassulva, fokozatosan állna meg, akkor átrendeződnének a szárazföldek, feltehetően egy nagy kontinens keletkezne az Egyenlítő közelében, az északi és déli féltekén pedig egybefüggő óceánok alakulnának ki.

Ha a Föld nem forogna tovább,  egyik felén 365 nap sötétség, a másikon 365 nap világosság lenne, mert csak az a körülbelül egyéves keringés változtatna a sötét és világos oldalakon, ami a Föld Nap körüli keringésének köszönhető. A forgás leállásával erős szél keletkezne, amivel meleg levegő jutna a Föld északibb és hűvösebb régióiba. A keleti és a nyugati szél és a sarkok felé fújó szelek találkoznának, és óriási örvényeket hoznának létre.

A Föld forgó mozgása a bolygó magjában lévő olvadt vasat mágnessé változtatja, innen ered a Föld mágneses mezeje, ez téríti el a bolygót érő napszelet és kozmikus sugárzást, és teszi lehetővé a légkör megtartását és a sugárzástól védett felszíni életet, és ennek segítségével tájékozódnak a madarak is vándorlásaik során.

Tehát ha a Föld megszűnne forogni, nemcsak mi kerülnénk bajba, hanem az állatok is, ráadásul az éjszakai égbolton is mindig ugyanazok a csillagképek jelennének meg. Mi rosszul éreznénk magukat, a madarak kóvályognának. Szerencse, hogy nem sok esély van a forgatókönyv megvalósulására.

(Borítókép: Északi fény Skandinávia felett. Fotó: Universal History Archive / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok