Index Vakbarát Hírportál

Olyasmire használják a levágott hajat, amire senki nem gondolna

2023. január 2., hétfő 16:46

Egy belga civil szervezet a levágott hajból készít szűrőt, amellyel a szennyvízben lévő káros anyagokat lehet kiszűrni, mielőtt eljutna a folyókba vagy a tengerekbe.

Az Euronews cikke egy olyan régóta fennálló probléma modern megoldásáról ír, amire talán senki sem gondolna, nevezetesen a haj szennyvízszűrővé alakításáról. A Hair Recycle projektet a belga Dung Dung nonprofit szervezet vezeti, a projekthez szükséges hajtincseket pedig az ország fodrászaitól gyűjtik be. Ezután a hajat egy speciális gép segítségével lábtörlőre vagy szőnyegre emlékeztető anyagdarabokká alakítják.

Az így létrejött szőnyegszerű szűrőket a lefolyókba helyezik. A haj kiszűri a káros anyagokat a szennyvízből, mielőtt eljutna a folyókba vagy a tengerekbe. A szervezet szerint egy kiló emberi haj nagyjából hét-nyolc liternyi gázolajat vagy más szennyező anyagot képes kiszűrni a vízből.

Termékeink annál is inkább etikusak, mivel helyben gyártjuk, nem a bolygó másik feléről importáljuk őket. Helyben készülnek, hogy helyi problémákat oldjanak meg

– mondta el Patrick Janssen, a projekt társalapítója. 

Mire lehet még használni?

Általában a hosszú, egészséges hajból parókát készítenek, de a rövid tincsekből is számtalan hasznos terméket lehet előállítani. Talán meglepő, de mivel a haj nitrogénben gazdag, használható műtrágyaként is, valamint egyes cégek kísérleteznek a hajjal mint építőanyaggal.

A londoni székhelyű Biohm vállalat emberi hajat használ fel a faalapú lemezanyagok és 3D-s tárgyak alternatíváinak előállítására. Az idei London Design Weeken a Sanne Visser stúdió olyan háztartási termékeket mutatott be, amelyekben emberi hajszálakat használtak fel.

(Borítókép: Patrick Janssen egy újrahasznosított emberi hajból készült, szőnyegre emlékeztető anyagdarabot mutat 2022. december 8-án. Fotó: Yves Herman / Reuters)

Rovatok