Index Vakbarát Hírportál

Jól tudja, miért pont január elsején kezdődik az új év?

2023. január 2., hétfő 06:16

Életünkben megkérdőjelezhetetlen faktum, hogy december 31-ével ér véget az óév, és január 1-jével kezdődik az új. Szinte kulturális elvárás ilyenkor, hogy az év utolsó napján mulatozzunk, majd másnap újra mulatozzunk, vagy pihenésképpen lencsét együnk. Mindegy is, mert így van ez hosszú generációk óta, és a világ legtermészetesebb, megingathatatlan dátumainak tekintjük ezeket a napokat.

Csakhogy egyáltalán nem kézenfekvő, hogy mi történik éppen ekkor. Olyannyira nem, hogy a történelem folyamán Európában ide-oda rakosgatták az évkezdet napját. A különböző vallások új évei pedig köszönő viszonyban sincsenek sokszor a miénkkel.

Ami biztos: nálunk most január

Önkényes dátumok ezek, vagy létezik valami mély jelentősége a december 31-ének és a január elsejének? És időszámításunk kezdetének? Netán félrenéztünk valamit, vagy pont hogy rátaláltunk az univerzális kalendáriumra? Tesztelje tudását, most!

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép:  Ryan Pierse / Getty Images)

Rovatok