Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg egészségügyi kockázata van az alváshiánynak

2023. január 3., kedd 12:21

Az alvásgyógyász-kutatók szerint az alvás elhanyagolása egészségügyi kockázatokkal jár: megállapították, hogy az alváshiány csökkenti a koncentrációképességünket és rontja a mentális állapotunkat.

A World Sleep Day figyelemfelkeltő eseménye az egészséges alvás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. 2008-ban, az Egyesült Államokban egészségügyi szolgáltatók és közösségek egy csoportja indította el a kezdeményezést, melynek célja az alvásegészségügyben érintettek összegyűjtése, hogy az alvással kapcsolatos információkat széles körben megosszák. Az Egészségkalauz szerint több mint 50 országban csatlakoznak az eseményhez.

A szakemberek gyakran tapasztalják, hogy az emberek egészségük és személyes jóllétük szempontjából nem veszik elég komolyan a kielégítő alvást, így sokszor a teendőik mellett inkább ezt hajlamosak elhanyagolni. Az alvás világnapja mögött álló szervezet küldetése, hogy alvásgyógyászattal kapcsolatos információk, tanulmányok cseréjével felhívja a figyelmet arra, hogy az alvás kiemelkedően fontos az ember életében.

Megállapították, hogy a tartós kialvatlanság csökkenti a koncentrációs képességet, rontja a mentális állapotot, hosszabb távon pedig komoly vérnyomás- és keringési problémákat is okozhat. A cirkadián ritmus felborulása napjainkban aktuálisabb, mint valaha, a Covid–19 egyik kellemetlen utóhatása is lehet a késleltetett alvásfázis-szindróma.

A jó alvás titka

A rossz alvás kiküszöbölése érdekében azt tanácsolják, hogy először a megfelelő körülményekről gondoskodjon az ember. Fontos körülményként sorolták a következőket:

Ha így is álmatlanul forgolódunk, akkor pedig ne féljünk segítséget kérni, a tartós álmosság rányomja a bélyegét a mindennapjainkra, örökös fáradtságérzéshez és kiégéshez vezethet.

(Borítókép: Alvó kisgyerek a Lengyelország–Argentína-mérkőzésen Katarban 2022. november 30-án. Fotó: Stefan Matzke – sampics / Getty Images Hungary)

Rovatok