1 Index - Tudomány - Lefotózta a Holdat és a Földet a Danuri űrszonda

Index Vakbarát Hírportál

Lefotózta a Holdat és a Földet a Danuri űrszonda

2023. január 3., kedd 10:19

Fotókat küldött a Holdról és a Földről a decemberben holdkörüli pályára állt dél-koreai Danuri űrszonda – közölte kedden a dél-koreai űrkutató intézet (KARI).

A dél-koreai űrszonda december 17-én kezdte meg a Hold körüli pályára állás háromfázisú manőverét, hogy csökkentse sebességét és alkalmazkodjon a Hold gravitációjához, mielőtt december 27-én belépett volna a szelenocentrikus (Hold körüli) pályára.

Az első fotót december 24-én készítette 345 kilométerre a Hold felszínétől, a második fotó pedig négy nappal később született.

A holdfelszínt figyelik az egyéves űrmisszióval

A szonda januárban indítja be rendszereit küldetése teljesítéséhez. Az űreszköz az egyéves misszió alatt februártól hat fedélzeti műszerrel vizsgálja egyebek mellett a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget, a gamma-sugárzást. Az orbiter a lehetséges leszállóhelyeket is kutatja majd.

A Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert (KPLO) augusztus 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból a SpaceX magán amerikai űripari vállalkozás Falcon–9 rakétájával.

A KARI hangsúlyozta, hogy Dél-Korea a világ hetedik országa, amely ember nélküli szondát küldött a Holdhoz.

Magyarország is űrprogrammal készül, aminek még tart az előkészítő fázisa. Hamarosan eredményhirdetés várható arról a négy jelöltről, akik közül hamarosan kiválasztják a HUNOR-program keretében a következő magyar űrhajóst.

Rovatok