Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő videón a Falcon 9 rekordnak számító kilövése és visszatérése

2023. január 6., péntek 15:31

Sikeresen zárult a SpaceX első, 2023-as küldetése, a Falcon 9 hordozórakéta ugyanis – a felszállást követően – küldetését teljesítve sikeresen landolt is Cape Canaveralban.

Újabb sikeres kilövést, majd földre szállást hajtott végre az Elon Musk kezében lévő SpaceX vállalat Falcon 9-es rakétája – számolt be a küldetésről a cég. 

Kedden, január 3-án reggel a floridai Cape Canaveral Űrállomásról egy SpaceX Falcon 9 rakéta indult útjára egy rideshare küldetés keretein belül Transporter–6 néven, amely 114 műholdat állított pályára különféle megrendelők számára. A rakéta a leválást követően sikeresen földet is ért Cape Canaveral 1. leszállózónájában, mindössze 8,5 perccel az indítás után.

A Transporter–6 volt a kétszázadik orbitális repülés a SpaceX számára a cég 2002-es alapítása óta, egyben ez volt a tizenötödik küldetése ennek a Falcon 9-es rakáténak, amely ezzel megdöntötte a SpaceX újrafelhasználási rekordját – írja a Space.

A SpaceX 61 orbitális küldetést indított 2022-ben, amivel megduplázta a 2021-ben felállított 31-es vállalati rekordot.

A Transporter–6 volt a cég első repülése 2023-ban, ezt követően azonban kétségtelenül még sokkal több repülés várható. 2022 augusztusában a SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk ugyanis azt mondta, hogy a cég minimum száz fellövést céloz meg idén. 

Rovatok