Index Vakbarát Hírportál

Miért kell folyton takarítani?

2023. január 9., hétfő 15:59

A kínzó kérdés, ami mindenkit érint. David Layton és Paloma Beamer tanulmányában összeszedte, miből áll a házi por, de azt is megmondjuk, mit tehetünk ellene.

Takaríthatunk bármilyen lelkesen, ötnaponta garantáltan ott a porcica a sarokban. De miért, és hogy keletkezik a legnettebb háztartásokban is rövid idő alatt porgombolyag, szöszcsomó és kosznyúlvány?

David Layton és Paloma Beamer tanulmányában azt állítja, hogy a házi por magában foglalja az emberek elhalt bőrét, szőrét, a szőnyegekből származó szálakat és a kinti levegő részecskéit. A kanadai Asthma Society kiegészítette listájukat pamutszálakkal, cellulózzal, a matracok részecskéivel, penészspórákkal. Ők mutattak rá arra, hogy a port alkotó elemek a földrajzi elhelyezkedéstől függően változnak.

Más kutatások szerint a por további alkotóelemei még különböző típusú törmelékek, papír- vagy textilszálak, haj, morzsa, hulladékanyagok, mikroszkopikus gombák, baktériumok, pollen, apró rovardarabok vagy atkák, föld-, ásványi részecskék, de akár kémiai elemek is. Ezek a darabkák, ha könnyűek, lebeghetnek a levegőben, majd összeállhatnak más részecskékkel.

Mit tehetünk ellene?

Becslések szerint a háztartási por körülbelül egyharmada a lakásban keletkezik. Összetétele lakóinak élőhelyétől és életmódjától függően változik. Kétharmad része az ajtókon és ablakokon keresztül jut be, és ha már bent van, a levegő mozgásával közlekedik. A nagyobb porszemcsék könnyen lerakódnak a bútorokra és a padlóra, a kis porrészecskék inkább a levegőben keringenek, ezért jó mindennap szellőztetni – így az ablakon keresztül kijuthatnak.

Az elektromosság befolyásolja a részecskék mozgását, a tévé és a számítógép képernyője a legporosabb tárgyak közé tartozik. Bekapcsoláskor a képernyő külső felülete pozitív töltésű, vonzza a porszemcséket, amelyek megtelepednek rajta. Ha kikapcsoljuk, a töltés megszűnik, de a por megmarad.

Hogy küzdhetünk a porcicák ellen? Naponta legalább tíz percet szellőztessünk, takarítás esetén előtte és utána is, rendszeresen porszívózzunk, kerüljük a szőnyegborítást, cseréljük a porszívó porzsákját, tisztítsuk a szűrőjét, mossunk fel, a felületeket nedves mikroszálas kendővel tisztítsuk, gyakran cseréljünk ágyneműt. Ha van háziállatunk, tisztítsuk rendszeresen a szőrét.

(Borítókép: Sellwell / Getty Images)

Rovatok