Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus cápafogat talált egy 9 éves kislány

2023. január 11., szerda 18:37

A régészek csak álmodoztak, hogy megtalálják egy megalodon cápa ősi leleteit, miközben egy kilencéves kislány a marylandi Calvert Beachen járt, ahol talált egy hatalmas cápafogat.

A térdig érő vízben a kislány talált egy fogat, amely a mára kihalt Otodus megalodon (óriásfogú cápa) fajhoz tartozott.

A megalodon ógörögül nagy fogat jelent. A cápa világszerte élt a tengerekben, amíg legalább három és fél millió évvel ezelőtt ki nem halt. A több mint 20 méter hosszúra megnövő faj nemcsak a világ legnagyobb cápája volt, hanem a valaha élt egyik legnagyobb hal is.

„A fog, amelyet Molly talált, 12,7 centiméter hosszú volt, akkora, mint a kislány tenyere” – mondta édesanyja, Alicia Sampson, aki megosztotta a lelet hírét.

A kislány éppen térdig gázolt a vízben, amikor meglátta a cápafogat, és lehajolt érte.

Hobbileletvadászként a kislány apja gyerekkora óta vadászik kövületekre a környéken, és Molly is talált már több mint 400, jóval kisebb fogat, de egyikük sem találkozott még ekkora foggal.

A család elvitte a fogat a Calvert Marine Museumba, amelynek paleontológiai osztálya megerősítette a cápa kilétét, és gratulált a „leendő paleontológusnak”.

„Az ehhez hasonló fogak nagyon ritkák a Calvert-sziklák mentén” – mondta Stephen Godfrey, a múzeum paleontológiai kurátora.

Rovatok