Index Vakbarát Hírportál

Energiaital-szövetség: a kólákra is kerüljön figyelmeztetés

2023. január 15., vasárnap 11:26

A Magyar Energiaital Szövetség reagált a most induló kampányra, amely mögött iparági szereplőket sejtenek, és a kettős mércére hívták fel a figyelmet. Mint írják, mindig is hangoztatták, semmilyen koffeintartalmú ital nem ajánlott gyermekeknek, ugyanakkor a kólák esetében is elvárható lenne, hogy a gyártók erre figyelmeztessék a vásárlókat.

A Magyar Energiaital Szövetség Dávid és Kóliát címmel adott ki közleményt, amellyel az elmúlt napokban a sajtóban megjelent, mint fogalmaznak, „az energiaitalokat támadó hírek cunamijára” reagálnak, amely mögött iparági szereplőket sejtenek.

Az előzmény, hogy a héten Rétvári Bence államtitkár bejelentette, a kormány kampányt indít, hogy felhívja a figyelmet az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire, különösen a fiatalok körében.

Közleményében a szövetség konkrétumok felsorolásával igyekszik tisztázni a vitatott kérdéseket, kiemelve az egyéb cukor- és koffeintartalmú italok fogyasztásának elterjedését, amelyek veszélyességére szerintük mégsem hívják fel a figyelmet. Mint írják:

egy liter kólában több cukor van, mint egy liter energiaitalban, csakhogy az energiaitallal ellentétben a kólát literszámra vedelik, de ez valahogy soha nem kerül címlapra.

Felteszik a kérdést, miért nem védjük ugyanígy a gyerekeinket a kólától, amely „agyon van reklámozva”, és tízszer több fogy belőle.

Szerintük ugyanez a helyzet a koffeintartalommal is: egy liter kólában pont annyi koffein van, mint egy doboz 250 milliliteres energiaitalban vagy egy csésze presszókávéban. Kávéból és energiaitalból összesen nem isznak annyit a gyerekek, mint kólából – az energiaitalokkal ellentétben még sincs ráírva minden palack kólára, hogy „gyermekeknek nem ajánlott”.

A Magyar Energiaital Szövetség emlékeztet arra, hogy mindig is hangsúlyozták,

gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz – kávé, energiaital és kóla sem.

A közleményük szerint a felelősségteljes viselkedés és kommunikáció elvárható lenne minden olyan gyártótól, amelynek üdítőitalában cukor és koffein található. Kiemelik, hogy az energiaitalok kizárólag egészséges felnőtteknek ajánlottak, akiknek azonnali energiára, éberségre van szükségük, és „még egy kis vitaminhoz is hozzá akarnak jutni”.

A Magyar Energiaital Szövetség a közlemény végén hivatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 66 531 emberen végzett kutatására, amelynek szakvéleménye szerint egy egészséges felnőtt aggálymentesen elfogyaszthat naponta például 5 doboz (250 ml) energiaitalt.

(Borítókép: Illusztráció / Getty Images)

Rovatok