Index Vakbarát Hírportál

Szupersztráda kötötte össze az ősi maja városokat

2023. január 17., kedd 13:26

A világ talán legősibb „szupersztrádája” kötötte össze azt a mintegy ezer ősi maja települést, melyeket a csúcstechnológia segítségével térképeztek fel Guatemala északi és Mexikó déli részének őserdei térségében.

A guatemalai FARES antropológiai kutatási alapítvány számolt be a legújabb, lidartechnológiával végzett kutatásokról, melyeknek eredményeként ezer települést, köztük 417 újonnan felfedezettet sikerült feltérképezni, és a településeket összekötő úthálózatot is találtak a szakemberek. A mintegy háromezer éves települések épületei évszázadokkal korábbiak, mint a legnagyobb ismert maja városállamok.

Az MTI tájékoztatása szerint a kutatás eredményeit decemberben publikálták az Ancient Mesoamerica folyóiratban.

A lidar (a Light Detection and Ranging rövidítése) pulzáló lézerrel tapogatja le a helyszíneket, felméri és három dimenzióban mutatja a növényzet alatt meghúzódó szerkezetek alakját, amelyek egyébként nem láthatók a levegőből és a talajszinten sem.

Az új technológiával megtalált ősi települések között rábukkantak az ókor első kőből épült úthálózatára is.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy eddig 177 kilométernyi utat tártak fel, köztük olyan útszakaszokat, amelyek szélessége 40 méter, és akár öt méterre is kiemelkednek a talajból.

Az észak-guatemalai Petén dzsungeltől a mexikói Campechéig húzódó régióban a kutatók piramisokat, labdajátékpályákat, továbbá víztározókat, gátakat és öntözőcsatornákat is felfedeztek, ami a korszak társadalmi, gazdasági életéről nyújt fontos információkat.

A leletek a régészek szerint a Kr. e. 1000–350 közötti időszakból származnak, ami mintegy öt évszázaddal előzte meg a maja civilizáció legfejlettebb korszakát.

Egy építési területen ősi maja várost fedeztek fel

Tavaly palotákkal, piramisokkal és piacterekkel teli ősi maja város romjait fedezték fel régészek egy ipari park építése közben a mexikói Mérida város közelében, a Yucatán-félszigeten. Carlos Peraza, az ásatás egyik vezetője szerint több mint 4000 ember élhetett a városban, amely időszámításunk szerint körülbelül 600 és 900 között lehetett lakott.

A váratlan felfedezés ellenére az ipari parkot érintő beruházást megvalósítják, a régészeti leleteket azonban megőrzik. A régészeket meglepte, hogy ilyen jó állapotban fennmaradt egykori maja városra bukkantak. A városok gyors növekedése miatt sok régészeti lelőhely megy tönkre a térségben.

Rovatok