Index Vakbarát Hírportál

Milyen kávét igyunk, ha óvni akarjuk a környezetet?

2023. január 20., péntek 15:10

A Quebeci Egyetem új tanulmánya szerint a kávékapszulák nem terhelik meg jobban a környezetet, mint a hagyományos kávék. Ha egy kávéscsészét vizsgálunk, a környezeti ártalom a kapszulák esetén a legkisebb.

Naponta minimum kétmilliárd csésze kávé fogy világszerte, a kávékapszulák népszerűsége pedig folyamatosan nő. De sokan kritizálják is ezt a típusú kávét a környezetterhelés miatt, hiszen a kapszulák előállítása energiaigényes, és sok felesleges hulladékot termel.

A zöld városok élharcosa, Hamburg odáig ment, hogy 2016-ban betiltotta a kapszulákat az állami tulajdonú épületekben.

Egy csésze kávé megmondja

A kutatók azonban azt mondják, ahogy a BBC-n olvashatjuk, hogy egy csésze kávé szempontjából a kapszula nem olyan káros, mint a hagyományos kávéfőzés. Tanulmányukban megmérték az üvegházhatású gázok kibocsátását, amit 280 milliliter kávé elkészítése okozhat. Elemezték a teljes előállítási folyamatot a kávébabtól a végső fázisban keletkező hulladék mennyiségéig.

Ez alapján a hagyományos forró vízzel leszűrt kávé termeli a legtöbb szén-dioxidot, mert egy csészére vetítve nagyobb mennyiségű őrölt kávéra és több energiára van szükség a víz forralásához és a kávé melegen tartásához.

A második legkártékonyabb a dugattyús kávéfőző (French Press), avagy „lenyomós”, amely a nagyobb kávémennyiség miatt magasabb károsanyag-kibocsátású. A kávékapszulák csak a harmadik helyen állnak a listán, mert

Az egyes kapszulákban lévő kávé mennyisége szabályozott, vagyis nincs túlfogyasztás.

A tanulmány szerint a legzöldebb az instant kávé, mivel kevés kávéval készül, és a vízforraló kevesebb energiát használ, mint a tradicionális kávéfőző.

(Borítókép: Michal Fludra / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok