Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan felfedezés: az űrből észleltek egy új császárpingvin-kolóniát

2023. január 21., szombat 15:16

Decemberi műholdképeken észlelték a pingvinek ürülékét, ez vezette nyomra a kutatókat egy új császárpingvin-kolóniával kapcsolatban. Peter Fretwell, a British Antarctic Survey (BAS) munkatársa vette észre a veszélyeztetett faj új példányait.

A nyugat-antarktiszi hó és jég felszínén váratlan ürülékfoltokat észleltek. A műholdképek egy ismeretlen császárpingvin-kolóniához vezettek.

Az éghajlatváltozás miatt komoly veszélyben lévő császárpingvin a legnagyobb a pingvinfajok között, magassága a 100 centimétert is elérheti, súlya 45 kilogramm is lehet. Tollazata elegáns: fekete, fehér és sárga. Nyáron búvárkodik, és halakat, rákokat keres, télen a vastag jég hátán szaporodik. Éppen emiatt van nagy veszélyben a felmelegedés miatt. 

Új csapat a láthatáron

Eddig mindössze 66 ismert császárpingvin-kolóniát ismertek, de most egy újat fedeztek fel – méghozzá a jó emésztésű pingvineknek köszönhetően:

a Nyugat-Antarktiszi jeget megfestette a guanójuk, ami meglepően és tisztán látszott az új műholdfelvételeken.

Az ismeretlen csapat valószínűleg ezer felnőtt madárból áll, aminek a fele valószínűleg fiókával együtt él.

Peter Fretwell, a British Antarctic Survey (BAS) munkatársa decemberben fedezte fel a kolóniát. Fretwell a Live Science-nek úgy nyilatkozott, épp a jég csökkenését vizsgálta, az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel–2 műholdjáról készült fényképeken, amikor meglátta a barna foltokat a jégen.

De miért a guanót szúrta ki a tudós, és nem a nagyobb pingvineket? Erre az a magyarázat, hogy a felhalmozódott ürülék barnára festi a jeget és a havat,

és ez könnyebben látható messziről, mint maga a pingvin – de a nagy felbontású képeken persze néhány állat is látható.

Mindez jól kivehető az alábbi fotón is, amelyet a Copernicus Twitter-oldalán osztottak meg: 

A közelmúltban készült műholdfelvételek szerint körülbelül 20 százalékkal több császárpingvin lehet az Antarktiszon, mint azt korábban gondolták.

Veszélybe kerülhetnek a következő évtizedekben

Az új felfedezés ellenére még mindig nincs ok az optimizmusra, Fretwell szerint

Az évszázad vége előtt valószínűleg elveszítjük a császárpingvin-kolóniák legalább 80 százalékát.

Fretwell a közelmúltban újra ellátogatott az Antarktiszra, hogy drónnal egy másik nagy császárpingvin-kolóniát is megfigyeljen, és számszerűsítse a telep lakóit.

(Borítókép: Császárpingvinek az Antarktiszon 2010. január 1-jén. Fotó: Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)

Rovatok