Index Vakbarát Hírportál

Mi jön 60 korsó sör után?

2023. január 22., vasárnap 19:21

Egy skót férfi 60 napos ivászat abbahagyása után még négy héttel is másnapos volt. Hiába sétált be egy kórházba, jó ideig nem tudták kideríteni, mi baja, mert semmi látványos tünete nem volt. A sok vizsgálat végül kiderítette, hogy semmi baj, csak már 30 napja másnapos.

A történet nem új, de még mindig érdekes: 2007 októberében egy 37 éves férfi bejelentkezett egy skót kórház sürgősségi osztályára, homályos látásra és tartós, tompa nyakszirti fejfájásra panaszkodott. Tünetei már négy hete nem tágítottak tőle. De nem történt fejsérülése, eszméletvesztése, és nem szedett rendszeresen gyógyszereket sem. Éber és láztalan volt, normális tartományba esett a vérnyomása. A szisztémás és a neurológiai vizsgálat semmi kórosat nem mutatott, az orvosok egyedül agyi nyomást tapasztaltak. A férfi ezek után vallotta be, hogy intenzív alkoholos szakasz áll mögötte:

hozzávetőleg 60 korsó sört fogyasztott napokon keresztül,

a vérvizsgálat után az orvosok diagnózisa szerint autoimmun problémája lett a sok alkohol miatt.

Igen, azt szinte mindenki tapasztalhatta már, hogy a mérték nélküli ivás komolyan összezavarhatja a szervezet működését, ezért is vetődik fel időről időre a kérdés: mi csillapíthatja a másnaposságot? Mert az italozásról senki nem szeretne lemondani. Bár már széles paletta áll rendelkezésünkre mindenfelé másnaposság-csillapító szerekből, sőt házi praktikák, hagyományos fortélyok, öröklött buheramódszerek is, a másnaposság gyógyításának legjobb módja még mindig az, ha elkerüljük.

Ha mégis mindenképp muszáj innunk, próbáljuk ki az alkoholmentes italokat, így elkerülhetjük a macskajajt.

A macskajaj okai

Egyik magyarázata, hogy az alkohol vízhajtóként működik, megakadályozza a szervezet vízfelvételét. Jesus Chavarria, az ontariói Addiktológiai és Mentálhigiénés Központ klinikai pszichológusa azt mondta, a rossz másnap oka, hogy

a legtöbb ember nem iszik elég vizet alkoholizálás közben, vagy az alkoholon kívül más folyadékot sem.

De persze nem csak ez a baj: az alkohol nyugtató hatású, ha összetevői (másnap) már nincsenek jelen a szervezetben, szapora pulzus, émelygés, remegés, érzékenység (fény, hang) jelentkezhet, amikor az alkoholszint a nullára esik.

Az is döntő szempont a másnaposság megjelenésénél, hogy a máj hogyan bontja le az alkoholt. A májban acetaldehid képződik, ez egy mérgező anyag, ami nagy adagban émelygést, hányást okoz. A víz segíthetne a szervezet hidratálásában, és csökkentené a kiszáradás tüneteit, amelyek a másnapossághoz társulnak, mint például a szájszárazság, a szédülés és a fáradtság. A sok folyadékon kívül még gyógyír lehet az alvás, a kávé és az evés is.

(Borítókép: Finn Winkler / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok