Index Vakbarát Hírportál

Őrületbe kergeti a lakosságot a Golden Gate híd kísérteties hangja

2023. január 27., péntek 06:39

San Francisco hídja furcsa hangokat hallat, ha feltámad a szél. A lakók már két éve panaszkodnak, most úgy tűnik, közeledik a megoldás, de az még mindig bizonytalan, hogy a híd melyik része felelős a problémáért.

San Francisco híres hídja, a Golden Gate furcsa, búgó hangot ad ki, amivel megőrjíti a környékén lakókat. Ha feltámad a szél, a híd szelleme akcióba lép és „kísérteties harmonikához”, „kántáló szerzetesekhez” hasonló harmóniákkal borzolja a környékbeliek idegeit. A leírások alapján szeles időben hátborzongatóak és elviselhetetlenek a híd felől hallatszó hangok.

A kínzás hangjai

Az egyik közelben lakó azt mondta, ilyen hangok akkor lehetnek, amikor a börtönőrök foglyokat kínoznak. 2020 júniusában a város lakói megelégelték a furcsa zümmögést és a híd karbantartóihoz fordultak. A problémát kivizsgálták és a műszeres vizsgálat megállapította, a furcsa hang gyakran 440 hertz frekvenciát bocsát ki, ami megfelel az A hangjegynek. Az egyik internetező meg is jegyezte,

használhatná oboájának hangolására.

A hangforrás megállapítására két hipotézis született, az egyik szerint az öngyilkosok kedvenc hídjára óvintézkedésből felszerelt új, vékonyabb korlátlécek adhatják ki a hangokat, amik ugyan csökkentették a mélybe ugrók számát, de lehet, hogy a híd környéki lakók zavaros álmaiért is ők a felelősek.

A másik feltevés a szél ellen nemrég rögzített megerősítőléceket okolja. A híd nem volt elég ellenálló a nagy szeleknek, és hogy ne jusson a washingtoni Tacoma Narrows híd sorsára, amit annyira megtépázott a vihar, hogy 1940-ben össze is omlott, új rögzítőelemeket kapott.

Warren Blier, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint

A tartós 100 mérföld/órás szél leginkább csak tornádó, hurrikán vagy trópusi vihar idején jön létre, az állam történetében azonban még soha nem volt hurrikán Kalifornia északi partjain.

A stabilizáló hídlécek felszerelése 12 millió dollárba került, segítségükkel a Golden Gate ellenállóbb lehet a tartós, 100 mérföld/órás szeleknek is, de az általuk keltett hanghatással nem számoltak.

A hídmérnökök most dolgoznak a csendesítési eljáráson, hogy a lakók panaszait orvosolják. A Golden Gate Bridge District kivizsgálja a problémát és egy új struktúrájú korlátot tervez.

De nem mindenki akarja, hogy a zümmögés alábbhagyjon. Egy helyi blogger elkészítette a Golden Gate Bridge hangjainak lejátszási listáját, abban bízva, hogy a túlvilági hangok hozzá hasonlóan másoknak is hiányozni fognak.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok