Index Vakbarát Hírportál

Miért nem divat a szőrös nő?

2023. február 2., csütörtök 19:45

Mindenki tudja, hogy a nők is szőrösek, mégis társadalmi tabu ennek ábrázolása vagy felvállalása. Breanne Fahs genderkutató professzor bizonyította, hogy a nők a másoknak való megfelelés miatt foglalkoznak a szőrkérdéssel, a férfiak pedig félvállról veszik.

Magunk mögött hagytuk a januhairyt, ami már jó pár éve hódít Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, a lényege, hogy a nők legalább januárban nem szőrtelenítenek. Ha valaki kipróbálta, gratulálunk neki, ha nem merte, megmondjuk, miért nem.

A szőr ábrázolása mindig is kvázi tabunak számított a művészetekben is, alig találunk pelyhes férfiakat és nőket az ókorban vagy későbbi művészeti ábrázolásokon. Talán az egyetlen kivétel Gustave Courbet A világ eredete című, női szeméremtestet ábrázoló, nagy botrányt kiváltó festménye. Emmanuel Pierrat műgyűjtő szerint

a szőrszálak problémásak, mert arra utalnak, hogy állati lények vagyunk. Festményen ábrázolni őket annyit tesz, mint megmutatni, hogy az ember is csak egy állat.

Szőrhisztori

Az első termék, amelynek a mellőzése kiközösítéssel fenyegetett, a dezodor volt:  ha rossz a szagod, nem élhetsz a társadalomban. És ez ellen ugyan fellázadhatunk ma már, ahogy a súlyprotokoll vagy a fiatalságkultusz ellen is, de a szőrösségnél nincs alternatíva. 

A lábak és a hónalj szőrtelenítése 1915 után kezdődött, amikor divatba jöttek az ujjatlan és rövidebb ruhák, és a Gillette piacra dobta első női borotváját, a Milady Décollete-et, ami kicsi és ívelt volt, hogy jobban illeszkedjen a hónaljhoz.  

Az amerikai feminista, Naomi Wolf azt mondja, a nők fő fogyasztók, és könnyű marketingcélcsoportot jelentenek, hiszen állandóan törekednek a szépségre, tökéletességre, kompenzálni akarják bizonytalanságukat, korukat, meg akarnak felelni. Ez így volt a múltban, ma pedig még inkább, amikor olyan szlogenek repkednek, mint Az50 az új 40, vagy A 40 az új 30.  

Az ausztrál feminista, Germaine Greer már a hetvenes években leírta, hogy miközben a férfiaknál szinte elvárás volt a testszőr, ami a maszkulinitást és a még imponáló agressziót jelentette, addig 

A nőknél a szőrtelenítés az elvárt szexuális passzivitást, gyengeséget jelképezte.

Nincs helye sehol

A reklámok, hirdetések folyamatosan egy természetellenesen csupasz női test képét közvetítik, amin a legkisebb „gusztustalan” kis pihe sem látszik. A legkomikusabb, hogy a szőrtelenítő termékek reklámjában sem mernek testszőrzetet megjeleníteni.

Az Egyesült Államokban a nők több mint 99 százaléka gyantáz vagy borotválkozik. Naomi Wolf a munka és a háztartás mellett a nők harmadik műszakjának a szépségápolást tartja, ami ugyanolyan kötelezettség, mint a másik kettő, mert

nem akarják, hogy „higiéniai okokból” elutasítsák őket. 

A természetellenes szőrtelenségnek ma már természetesnek kell tűnnie, a nők késztetést éreznek, hogy szőrtelenítő eszközeiket elrejtsék, így is elhitetve és fenntartva a sima test természetes illúzióját. Ez a szégyenérzet interiorizálódásához vezet.

Egy szőrkísérletben Breanne Fahs, az Arizonai Egyetem genderkutató professzora arra kérte női és férfi hallgatóit, hogy tíz hétig ne borotválkozzanak, és ne gyantázzanak. A vizsgálat szomorú közvetkeztetése az volt, hogy a nőket sokkal jobban foglalkoztatja és nyomasztja, mit gondol partnerük, családjuk, környezetük. A férfiakat csak az érdekelte felszínesen, hogy a többi férfi mit gondol róluk. Fahs azt mondja,

az emberek szőrhöz való viszonyulásának szerepe lehet az aktivizmusban, a társadalmi változások elérésében.

Az elvárás és norma azt diktálja, hogy minden nő egyforma legyen (sorolhatjuk is a kritériumokat: hosszú haj, karcsú test, ránctalan bőr), a természetes, ettől eltérő nő csak kiközösítéssel, gúnyolódással szembesülhet. Szerencsére megjelentek a „testpozitív” mozgalmak is, amelyek azt sugallják: vállald magad, ahogy vagy. De ehhez olyan nagy bátorság kell, ami kevés nőben lakozik.

Amerikában még mindig a lézeres szőrtelenítés az egyik legnépszerűbb esztétikai beavatkozás, a trend pedig a tartós szőrtelenítés irányába mutat. Sajnos vagy szerencsére a szőrös nők divatja még soha nem köszöntött be a történelem során, és talán nem is fog.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok