Index Vakbarát Hírportál

Ki gondolná, hogy egy diktatúra lakói a világ legjobb alvói?

2023. február 14., kedd 18:28

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a nőknek nagyobb szükségük van az alvásra, mert agyuk egyszerre több feladatot lát el. A Sleep Cycle alváselemző csapat kutatói 50 különböző országból gyűjtött adatok alapján vizsgálták az alvási szokásokat.

Egy felnőtt alvásigénye átlagosan 7-8 óra, de ez egyénenként változó lehet. Van, aki már 6 óra szundikálás után frissen ébred, másnak 9 óra sem elég. Nem tudjuk, miért vannak ezek a különbségek, de az észak-karolinai Duke Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a nőknek általában több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A nők alváshiánya depressziót, ingerlékenységet vagy lelki betegségeket okozhat.

Ezért lehet, hogy sokszor már reggel mérgesek és ellenségesek

– mondja dr. Michael Breus alvásszakértő.

A Sleep Cycle alváselemző csapat kutatói a közelmúltban 941 300 felhasználótól gyűjtöttek adatokat a világ mintegy 50 különböző országából alvási szokásaikról. Vajon különböznek-e a pihenési szokások, és a nemek között van-e eltérés?

Az Egyesült Államokban a nők átlagosan több időt töltenek alvással, mint a férfiak, a legnagyobb különbség péntek esténként ütközik ki, amikor az eltérés 25 perc. Azt hihetnénk, ha ennyivel többet alszanak, jobb kedvűen ébrednek, de – ahogy dr. Breus is mondta –, ez nem így van. Kiderült, hogy a férfiak boldogabban kelnek fel, mint a nők minden vizsgált országban – kivéve Kolumbiában, Portugáliában és Ukrajnában. Világviszonylatban a férfiaknak a legboldogabb reggel a vasárnap, az Egyesült Államokban viszont a szombat a nyerő. A nők ebben nem maradnak le, nekik is a szombat a legboldogabb reggelük világszerte.

Ki mennyit?

A leglustábbak, akik szívük szerint soha nem hagynák el az ágyat, a japánok, a dél-koreaiak, a szingapúriak (és én). Nekik soha nincs jókedvük reggel. És hogy kik alszanak a legkevesebbet? A japán férfiak, akik a szombatot leszámítva alig pihennek hat órát naponta. A legtöbb durmolási idő a finneknek és a hollandoknak jut. De az ágyban töltött idő nem jelenti automatikusan, hogy alszunk, is és jótékonyan pihenünk. Az Egyesült Államokban alszanak a legrosszabbul az emberek, mindennaposak és széles körben elterjedtek az alvásproblémák. Ezzel szemben a kínai nők nem alszanak ugyan sokat, de az alvásminőségük kitűnő, utánuk jönnek a kipihent lengyel, cseh és tajvani nők. A férfiaknál szintén a kínaiak vezetik a legjobb alvók listáját. Nos, kicsit elgondolkodtató, hogy épp egy diktatúra lakói alszanak a legjobban.

Nő vs. férfi

Indonéziában a nők átlagosan 34,5 perccel alszanak többet, mint a férfiak, ami jelentős eltérés, akár egy reggeli ideje is lehet. Japánban ezzel szemben a nők csak 4,5 perccel alszanak többet, mint hánykolódó férjeik.

A világ legnagyobb mormotái Franciaországban, Finnországban és Hollandiában élnek. Elképesztő, de a francia nők átlagosan hét és fél órát is képesek aludni, a mösziők hét és negyed órával is beérik. A tengerentúl a nők átlagosan hét óra 11 percet alszanak, míg a férfiak hat óra 55 percet. 

És ön mennyit alszik?

  • 555
    7-9 órát nyugodtan és békésen
  • 298
    4-6 órát hánykolódva
  • 92
    Nincs szükségem alvásra

Rovatok