Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették Stuart Mária titkosírását

2023. február 14., kedd 19:59

Egy informatikus, egy zenész és egy fizikus megtalálta és megfejtette Stuart Mária skót királynő titkosírással írt leveleit. Az 1578 és 1584 közötti keltezésű dokumentumok abban az időben születtek, amikor unokatestvére, a protestáns I. Erzsébet királynő bebörtönözte a katolikus Máriát.

Mária V. Jakab és a francia Lotharingiai Mária gyermekeként született, amikor a skótok és az angolok egyaránt szerették volna saját emberüket ültetni az angol trónra. VIII. Henrik az angol és skót korona egyesítése miatt fiát, az ötéves VI. Eduárdot és a csecsemő Máriát akarta összeesketni. Igazából Mária megpróbáltatásai ekkor, már a bölcsőben elkezdődtek.

A skótok II. Henrik francia királynak szánták Máriát, ekkor indítottak háborút az angolok, és 1547-ben győzedelmeskedtek a skótokon, ekkor menekült Mária Franciaországba, ahol királyné lett. Az angol trónra időközben I. Erzsébet került, akit nem ismertek el sokan apja törvénytelen, Boleyn Annával kötött házassága miatt. Mária felvette az Anglia királynője címet, és férje halála után visszatért Skóciába. Erzsébet nem sokkal ezután fogatta el, és két évtizedre őrizetbe vette.

Kódok a börtönből

A titkosírással készült szöveg körülbelül 50 ezer szót és 150 ezer karaktert tartalmaz. A szenzációs történelmi hírt a Cryptologia folyóiratban tették közé.

A kód feltöréséhez egy véletlenszerű kulcsot használtunk, próba szerencse alapon illesztettük a szövegre, majd kisebb változtatásokat végeztünk a kulcson, és újra nekiugrottunk a megfejtésnek

– mondta George Lasry informatikus, a DECRYPT projekt tagja. Lasry Norbert Biermannal, a berlini Universität de Künste zeneprofesszorával és Satoshi Tomokiyo fizikus és szabadalmi szakértővel dolgozott együtt, és a Bibliotèque Nationale de France online archívumát kutatták titkosított betűket keresve. A párizsi könyvtár igen gazdag történelmi jelentőségű dokumentumokban, itt található például Marie Curie radioaktív jegyzetfüzete is.

Lasry elmondta, hogy a legdicsőségesebb pillanat az volt, amikor megtalálták a Walsingham nevet a betűkben. Francis Walsingham I. Erzsébet főtitkára és kémje volt, és épp ő buktatta le Mária Erzsébet elleni cselszövését.

Walsinghamet Mária gyakran emlegeti a levelekben, mint egy olyan

ravasz rókát, aki csak megjátssza a barátságot, de valódi szándékait elrejti.

A kódfejtők elmondták, hogy a levélsorozatban szerepel Mária fiának, Jakabnak az elrablása is. Stuart Mária kétségbeesetten kér segítséget ez ügyben a franciáktól, és amikor a francia király végre cselekszik, és követeket küld Skóciába, Mária már nem tud örülni, úgy érzi, Franciaország elhagyta őt és fiát.  Stuart Máriát 1587. február 8-án fejezték le, mert támogatta az unokatestvére, I. Erzsébet elleni merényletet.

A levelek vizsgálata óriási és időigényes munka, de ha sikerül feltörni minden kódot, értékes részletek derülhetnek ki Mária börtönben töltött idejéről és a lehetséges, nevében szőtt összeesküvésekről.

(Borítókép: Stuart Mária. Fotó: Gustavo Tomsich / CORBIS / Getty Images)

Rovatok