Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok mentőűrhajót indíthatnak a Nemzetközi Űrállomásra

2023. február 18., szombat 18:50

Oroszország a tervek szerint február 24-én indíthat mentőűrhajót a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó legénység három tagjáért.

A végleges döntést a hamarosan összeülő állami bizottság hozza meg – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség illetékese. Az MTI azt írja: szombaton a Roszkoszmosz közleményben jelentette be, hogy az űreszközgyártók tanácsa 

a Szojuz MSz–23 űrhajó bajkonuri indításához február 24-e 1:24 órát javasolta az állami bizottságnak.

Az orosz űrhajózási hivatal hétfőn közölte, hogy legkésőbb márciusig elhalasztják a Szojuz MSz–23 indítását, miután nyomáscsökkenést észleltek az ISS-en dokkoló Progressz MSz–21 teherűrhajóban.

Két hónappal korábban észlelték az első szivárgást azon az űrállomáson dokkoló űrhajón, amely a két orosz kozmonautát és amerikai kollégájukat, Frank Rubiót szállította volna vissza a Földre.

A Roszkoszmosz január közepén jelentette be, hogy a megrongálódott űrkapszula helyett egy másik űrhajót, a Szojuz MSz–23-at küldi az ISS-re a legénység hazaszállításához.

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, ahol Moszkva és Washington az ukrajnai konfliktus kezdete és az azt követő nemzetközi szankciók óta is együttműködik.

Rovatok