Index Vakbarát Hírportál

Egy minnesotai rétisasnak eltűnt a teste

2023. február 25., szombat 17:40

Jöhet hó vagy szél, a rétisas kitartóan kotlik a fészken. Egy minnesotai kamera rögzítette a hős rétisasanyát, akinek csak a feje látszott ki a vastag hótakaró alól, miközben testével melegítette tojásait.

Amerikát maga alá temette a hó, de nem a rétisasokat, mert ők a fejüket a hóból kidugva nézelődnek. 

A Minnesotai Természeti Erőforrások Minisztériuma által kezelt EagleCam segítségével figyelték meg azt a rétisast, amelyik fejét a hóból kitartva kotlott fészkén. A kamera a nap 24 órájában élőben közvetíti a fészket, ahogy az ott lakó madárpár ül a tojásokon.

A minisztérium szerint a nőstény sas február 15-én tojt először, majd 18-án újra. A hím és a nőstény madár felváltva melegíti a tojásokat, de a hím még táplálja is feleségét, és a biztonság kedvéért soha nem megy túl messzire a fészektől. A videófelvételekből kiderült, hogy a sasok tudhatták, hóvihar jön, mert mindkét sas több fészkelőanyagot szállított az otthonba.

Minnesota nagy részén több mint 30 centi  esett ezen a héten, csütörtök reggelre a kamerán látszott, hogy a fészken ülő madarat beborította a hó. Egy ideig így maradt, majd felállt, lerázta a havat a tolláról, megigazította a fészket, és visszaült. Az apa nemsokára visszatért a fészekbe, és leváltotta feleségét a kotlásban.

Az EagleCamet nézőket elbűvölte a hóval betemetett madár látványa, és olyan kommenteket hagytak a videó alatt:

Ez egy elszánt szülő.

Fogadjunk, hogy a gyerekei soha nem fogják értékelni.

A szigetelő hótakaró egyébként segíthet melegen tartani a tojásokat, amik mélyen a puha tollréteg alatt lapulnak, körülöttük levelek és füvek tartják a hőt – és a hó. A Természeti Erőforrások Minisztériumának kutatói szerint nem kizárt, hogy a nőstény egy harmadik tojást is fog tojni, a sasok általában több nap eltéréssel rakják le a tojásokat.

(Borítókép: Minnesota Nongame Wildlife Program / Facebook)

Rovatok