Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy miért csíkos a zebra

2023. február 27., hétfő 15:11

Az ELTE kutatója, Horváth Gábor és kollégái már korábban bebizonyították, hogy a vérszívó bögölyök nem támadják meg a csíkos és foltos kültakarójú állatokat, azonban eddig nem tudták a jelenség okát.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói kimutatták, hogy a parazita legyek zömében napsütésben támadják az állatokat, mégpedig azért, mert a melegebb testfelszínű állatokról könnyebben el tudnak menekülni.

Ennek oka, hogy ha melegebbek a szárnyizmaik, akkor gyorsabban működnek, amikor a gazdaállatok a csípés okozta fájdalomra reagálnak.

Azonban a kutatás ezen pontján felmerült a kérdés, hogy a rovarok miért hagyják békén a csíkos vagy foltos állatokat? 

Az ELTE kutatói kísérletekkel bizonyították, hogy a zebrákat azért nem bántják a vérszívó bögölyök, mert napsütésben a fehér-fekete csíkhatároknál fellépő hőmérsékletkontraszt megzavarja a rovarok hőérzékelését.

Emiatt nehezebben találják meg a testfelszín alatt húzódó, környezetüknél kissé melegebb vérereket. Márpedig a vérre megtermékenyült petéik érleléséhez nagy szükségük van – emelték ki a kutatók.

Az ELTE kutatói abból indultak ki, hogy napsütésben a zebrabőr melegebb fekete és hűvösebb fehér csíkjainak határvonalai mentén olyan hőmérsékletgrádiensek, azaz kontrasztok keletkeznek, amelyek hasonlítanak a bőr alatti vérerek fölött kialakuló hőmérsékletkontrasztokhoz.

Amikor tehát egy nőstény bögöly hőérzékeléssel próbál megtalálni egy bőrfelület alatt húzódó eret egy zebrán, akkor a meleg-hideg csíkok határainál kialakuló hőmérsékletváltozást érzékelve ott is próbál vért szívni, ahol nem mindig van ér.

A fájdalmas csípés azonnal kiváltja a zebra parazitaűző ellenreakcióját, például a bögölyre veszélyes farokcsapást. A bögöly menti az irháját, elrepül.

Tehát a bögölyök megtanulhatják, – vagy genetikailag kódoltan eleve tudják – hogy nem érdemes csíkos vagy foltos kültakarójú gazdaállatok vérszívásásval próbálkozniuk. 

Ha viszont egyszínű gazdaállattal próbálkoznak, hamarabb célt érnek, hiszen egyszínű testfelületen semmi nem zavarja meg a hőérzékeléses érkeresésben, így könnyebben találnak ért, amelyből teleszívhatják magukat. Ennek kiküszöbölésére jó evolúciós stratégia a csíkos és foltos gazdaállatok elkerülése.

A kutatók négy kísérletet is végeztek, amelyekkel igazolták feltevésüket. Az ELTE kutatóinak tanulmánya az International Journal forParasitology folyóiratban 2023 januárjában jelent meg.

Rovatok