Index Vakbarát Hírportál

Mégsem a feleségek viszik sírba a férfiakat?

2023. március 3., péntek 11:06

Hiába hallani gyakran, hogy a férfiak amiatt élnek rövidebb ideig, mint a nők, mert azok sírba viszik őket, lehet, hogy a házasság mégiscsak jót tesz a szívnek: az agglegények ugyanis kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívelégtelenségben – állítja egy új tanulmány.

Annak ellenére, hogy korábban sokan épp az ellenkezőjét gondolták, egy friss amerikai tanulmány szerint a boldog házasság valóban a hosszabb és egészségesebb élet kulcsa lehet. A publikációt szerző kutatók megállapították, az agglegényéletmódot élők több mint kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívelégtelenségben a diagnózistól számított öt éven belül, mint a házas férfiak.

Ennek a legfőbb oka az lehet, hogy egyedülállóként sokkal kevésbé valószínű, hogy valaki figyelemmel kíséri az egészségi állapotunkat – nem úgy, mint házasként, amikor a párunk minden egyes kis problémát kiszúr, vagy tudomást szerez róla. 

A több mint 6800 amerikai felnőtt bevonásával készült kutatás megerősíti, hogy a párkapcsolat és a házasság, azaz az érzelmi kötődés váratlan egészségügyi előnyt jelenthet, így például a demencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is alacsonyabb a párban álló férfiaknál. 

A Colorado Egyetem akadémikusai egy korábbi, 45 évnél idősebb felnőttek bevonásával készült tanulmányból használtak fel adatokat, amelyeket ezt követően 94 önkéntes orvosi kartonjával hasonlították össze, akik esetében szívelégtelenséget diagnosztizáltak. 

Ez tette lehetővé a szakértők számára, hogy megállapíthassák, átlagosan mennyi ideig éltek a különböző csoportokból származó betegek. A résztvevők egészségi állapotának alakulását öt évig követték nyomon a diagnózisukat követően. 

Az eredmények szerint az agglegények 2,2-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg ez időn belül, mint a házas férfiak.

Az agglegényeket célzó kutatás eredményeit tovább erősíti, hogy nők esetében nem volt kapcsolat a családi állapot és a szívelégtelenség miatti halálozás kockázata között – írja a Daily Mail

A tanulmány szerzői szerint a szociális interakció és az elszigeteltség hiánya fontos szerepet játszik a hangulat és az általános egészségi állapot javulásában is, emellett kiemelték, hogy

a férfiak előnyére válhat, ha a velük élő nőre támaszkodnak, ugyanis a nők vigyázhatnak az egészségükre, emlékeztethetik őket a gyógyszerek bevételére és a kontrollvizsgálatok időpontjára is. 

A tudósok szerint az orvosoknak mindig figyelembe kell venniük a családi állapotot a szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésekor.

Mivel népességünk öregszik, elengedhetetlen annak meghatározása, hogyan tudjuk a legjobban támogatni a lakosságot az öregedési folyamat során, és ez nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint bevenni egy tablettát. Személyre szabott és holisztikus megközelítést kell alkalmaznunk a betegek támogatására, különösen olyan krónikus betegségek esetén, mint a szívelégtelenség

– mondta dr. Katarina Leyba, a Colorado Egyetem rezidens orvosa, a tanulmány vezető szerzője.

A szívelégtelenség a szívrohamtól eltérően egy olyan krónikus állapot, amikor a szív már nem tud hatékonyan vért pumpálni, mert az izomzat meggyengült. A betegség legfőbb tünetei közé tartozik a levertség, a fáradtság és légszomj.

A házasság hasznosságát már többször bizonyították 

A friss amerikai tudományos publikációt megelőzően már számos tanulmány kimutatta, hogy a házasság jót tesz az emberek egészségének.

2010-ben az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy a házasságkötés csökkenti a depresszió és a szorongás kockázatát az egyedülállókhoz képest, 2017-ben pedig az Aston Medical School tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a házasok esetében alacsonyabb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és magas koleszterinszint kialakulásának.

Egy, a japán Nemzeti Rákkutató Központ kutatói által végzett 2022-es tanulmány azt is megállapította, hogy a házasélet 15 százalékkal alacsonyabb, bármely okból bekövetkező halálozási kockázattal jár, mint a hajadonok és a nem házasok élete.

Nem világos, hogy pontosan miért egészségesebb a házasság, de a szakértők szerint ez csak azzal magyarázható, hogy valaki más vigyáz ránk.

Emellett a fizikai problémáknak mentális okozója is lehet, a szakértők szerint az egyedülálló emberek ugyanis nagyobb valószínűséggel szembesülnek a magányossággal vagy az elszigeteltséggel, azok a férfiak pedig, akik nem házasok, nagyobb valószínűséggel fogyasztanak túlzottan alkoholt és táplálkoznak egészségtelenül, mint oltár elé állt társaik. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok