Index Vakbarát Hírportál

Hogy lehet feldolgozni egy tömegszerencsétlenséget?

2023. március 13., hétfő 10:41

Vajon mindenki ugyanúgy él át egy tömegbalesetet? Hogy történik a feldolgozás, és ki segíthet benne? A hétvégi porátfúvásos szerencsétlenség apropóján kérdeztük dr. Hollósy-Vadász Gábor pszichológust a traumákról.

szombati tömegbaleset utáni sokkhatásról, a traumafeldolgozásról és a megküzdési módszerekről kérdeztük dr. Hollósy-Vadász Gábor pszichológust.

Személyiségfüggő

Dr. Hollósy-Vadász kérdésünkre elmondta, nem mindenki ugyanúgy dolgoz fel egy ilyen eseményt.

A személyiség, a megküzdési mechanizmusok, de a körülmények is jelentősen befolyásolják, hogy hogy éljük meg és hogy élünk vele tovább. Ha nem egyedül ültünk az autóban, a félelemhez és a sokkhoz hozzájárul még a féltés is. Ha fizikai sérülés is történt, tartós elváltozás, akkor is másképp dolgozzuk fel, mint ha »csak« szemlélők vagyunk.

De a lelkialkat is erősen befolyásolja, hogy tesszük túl magunkat az eseten. Ha szorongó alkatúak vagyunk, pánikrohamok, rémálmok is jelentkezhetnek később. Ha kevésbé szorongunk, már a baleset idején racionálisan cselekedhetünk, és nem esünk olyan könnyen kétségbe.

A gyerekek esetében két dolog lehet döntő: a kor, mert egy kisebb gyermek még nem tudja verbalizálni, mit élt át, de a trauma nála is ugyanúgy megmaradhat. Egy nagyobb gyerek már el tudja mondani, mit élt át, és pszichológussal is feldolgozhatja. Fontos, hogy mit lát a gyerek, milyenek a szülők reakciói, hiszen utánozza őket. Ha a szülő pánikba esik, a gyerek is hajlamos lehet rá.

Hogy segíthetünk?

Arra a kérdésre, hogy egyedül fel lehet-e dolgozni egy ilyen negatív eseményt, azt válaszolja a szakember, hogy a részvétel mértékétől is függ. Ha csak egy karcolás esett valakin, az más, mintha meghaltak mellette. Az érintettség foka nagyon fontos.

Az, hogy vannak-e utóhatásai a balesetnek, attól függ, hogy érte-e idegrendszeri sérülés a résztvevőt. Kialakulhat pánikbetegség, PTSD, lehet, hogy úgy tűnik, semmi hatása nincs, majd később rendszeresen bevillannak a baleset képei, szorongás, érzelmi instabilitás és hangulatingadozás is kialakulhat.

Ha ismerőseink között van balesettúlélő, hogy segíthetünk rajta? Empátiával, ez a legfontosabb! Legyünk megértőek, és ha változást tapasztalunk a viselkedésében, hívjuk fel erre finoman a figyelmet, hogy arra buzdítsuk, keressen fel egy szakembert. Próbáljunk jobban odafigyelni rá, érdeklődjünk hogylétéről rendszeresen.

Egy ilyen sokkoló balesetet átélt embernek akár a személyisége is megváltozhat, ha kialakul a PTSD, depresszió. Vagy nem sikerül feldolgoznia az eseményt, és tudatmódosító szerekhez menekül, például alkoholizmusba.

Dr. Hollósy-Vadász ezért azt mondja, mindenképp érdemes szakembert felkeresni, pszichológust vagy pszichiátert, akivel átbeszélhetjük a traumát és megtörténhet egy alaposabb feldolgozás.

(Borítókép: Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok