Index Vakbarát Hírportál

Vigyázz, kész, porsör

2023. március 20., hétfő 17:07 | aznap frissítve

Egy német cég fejlesztette ki a poralapú sört, állításuk szerint az ital állaga szinte semmiben sem különbözik hagyományos társától. Állítólag ugyanolyan habos, szénsavas és alkoholos, mint az eredeti. A gyártó kijelentette: a készítmény új fejezetet nyithat a sörgyártás történetében.

A kelet-németországi Neuzeller Klosterbräu – amely közel 500 éve foglalkozik sörfőzéssel – közölte, hogy még idén forgalomba hozza poralapú sörét. 

A cég azzal indokolta a termék létrehozását, hogy a por súlya jóval kisebb, mint az üveges vagy dobozos söré, ezért szállítása jelentősen olcsóbb – írta a Daily Mail hozzátéve: a termék 90 százalékkal csökkentheti a jelenlegi szállítmányok súlyát, az olcsóbb szállítás pedig kihathat a korsók árára is.

Stefan Fritsche, a sörfőzde ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Neuzeller az elmúlt két évben kormányzati támogatással fejlesztette ki a port. Úgy fogalmazott, a „világ legszárazabb söre” abban különbözik az elmúlt években megjelent többi poralapú sörtől, hogy ez szénsavas és alkoholt is tartalmaz, akárcsak az eredeti formája.

Ez a világ első teljes értékű sörpora, amelynek térhódítása megváltoztathatja a világot

– mondta Fritsche.

Csak víz kell hozzá, és kész is

A fejlesztők elmondták: a sörpor használata rendkívül egyszerű, csupán vizet kell önteni a porhoz, és máris kész a sör, amely állításuk szerint ugyanolyan ízű és állagú, mint a hagyományosan készített ital.

Hozzátették, 

nemcsak a szénsav és az alkohol, de még a sörhab is kialakul a por és víz keverékéből.

A cég kiemelte: sörporral bármilyen típus elkészíthető, a világostól kezdve a barnán át a Pale Ale-ig.

A világos sör alkoholmentes változatát múlt héten mutatta be a cég, amely jelenleg partnereket keres a további változatok forgalmazásához.

Az energiaválság miatt is hasznos

Fritsche szerint az infláció, az energiaválság és az üveghiány – amelyeket részben az orosz–ukrán háború nyomán kialakult gazdasági leállás okozott – nagymértékben hozzájárult a sörpor fejlesztéséhez.

Nincs értelme üvegpalackokat importálni, német vízzel megtölteni őket, majd a sört többek között Afrikába vagy Kínába elküldeni

– mondta a sörfőzde ügyvezető igazgatója.

Stefan Fritsche kiemelte: a poralapú sört csak exportra tervezik, a német gyártól távol eső országokba. Németország kis- és közepes méretű sörfőzdéi továbbra is hagyományos módon főzik és palackozzák majd a helyi fogyasztóknak szánt sört.

(Borítókép: Peik Schauermann sörfőző mester a Klosterbrauerei sörfőzde laboratóriumában, Neuzellében sörporral kísérletezik 2023. március 20-án. Fotó: Matthias Rietschel / Reuters)

Rovatok