Index Vakbarát Hírportál

A rossz barátság olyan súlyos lehet, mint a rák?

2023. április 3., hétfő 18:47

A kollégákkal, barátokkal való rossz kapcsolat legalább olyan ártalmas, mint a dohányzás. Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói húsz évig követtek 7700, 45 és 50 év közötti ausztrál nőt, és azt derítették ki, a boldogtalan társas kapcsolatok legalább annyira megbetegítők, mint a dohányzás.

A dohányzás negatív hatásai, összefüggései a rákos megbetegedésekkel, a szélütéssel vagy a légúti szimptómákkal már régóta közismertek, de azt egy új kutatás fedte fel, hogy a rossz interperszonális kapcsolatok legalább olyan súlyos következményekkel járnak, mint a füstölés. Szerelmi civódás, kollegiális ellentétek, konfliktusok a barátokkal, ezek mind stresszfaktorok, ahogy a Daily Mail által közölt új tanulmányban olvashatjuk.

Interperszonális döccenők

A Brisbane-ben található Queenslandi Egyetem kutatói két évtizedes megfigyelést végeztek közel 7700, 45 és 50 év közötti ausztrál nő részvételével, akik a vizsgálat elején teljesen egészségesek voltak. Háromévente, két évtizeden keresztül számoltak be elégedettségükről partnereikkel, családtagjaikkal, barátaikkal, munkájukkal és társadalmi tevékenységükkel kapcsolatban.

Társas viszonyaik és egészségi állapotuk monitorozásával az derült ki, hogy a nők 58 százalékánál kialakult valamilyen súlyosabb betegség kórképe, ha nem voltak jók a szociális kapcsolataik. 

A társadalmi-gazdasági helyzet, az egészséges vagy egészségtelen életmód és a menopauza a szimptómák megjelenésének egyötödéért sem volt felelős. A kockázat főleg a cukorbetegség, magas vérnyomás, stroke, asztma, rák vagy a szorongásos tünetek esetén emelkedett –  tehát nem elhanyagolható egészségi problémákkal kell számolni. 

Ezek szerint a rossz kapcsolatok legalább olyan rombolóan hatnak a középkorú nők szervezetére, mint a helytelen táplálkozás, a fizikai inaktivitás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az elhízás. Vagyis a krónikus betegségek kezelése és megelőzése kezdődhetne a társas kapcsolatok feltérképezésével.

A tanulmány eredményei alapján az orvosoknak el kellene kezdeniük megkérdezni a betegeket a társadalmi viszonyaikról

– írják a kutatók, és hangsúlyozzák, hogy az egészségügyi vezetők a szociális kapcsolatokat tekintsék népegészségügyi prioritásnak.

Mit tehetünk ezek után? Keressük a pozitív élményeket, csatlakozzunk új klubokhoz, közösségekhez, ahol nagy eséllyel találunk hasonló érdeklődésű barátokat, kellemes, konfliktusmentes társaságot.

(Borítókép: iStockphoto / Getty Images)

Rovatok