Index Vakbarát Hírportál

Áttörést értek el a Parkinson-kór kutatásában

2023. április 25., kedd 13:51

Nem mindennapi áttörést ért el a Parkinson-kór kutatásának területén a Michael J. Fox Alapítvány. Sikerült kifejleszteniük egy olyan tesztet, amely 90 százalékos pontossággal képes kimutatni a betegség biomarkerét – olyan objektíven mérhető jelzőanyagokat, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára.

Mérföldkőnek számító tanulmányi eredményt mutatott be a napokban a Michael J. Fox Alapítvány, mely nagy pontossággal tudta azonosítani a Parkinson-kór biomarkerét, így már a tipikus tünetek megjelenése előtt van esély a betegség jelenlétének megállapítására.

A Parkinson-kór biológiai alapjait hosszú távon vizsgáló Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI) vezetői által írt tanulmány elsősorban azt vázolja fel, hogy az új teszt hogyan használható a korai diagnózis felállítására és a pontos molekuláris altípusok azonosítására, ami az optimális kezeléshez vezethet.

Ennek a biomarkernek a validálása új, biológiai korszakot nyit a Parkinson-kór kutatásában

– magyarázta Kenneth Marek, a PPMI vezető kutatója, valamint az Institute for Neurodegenerative Disorders elnöke és vezető kutatója egy nyilatkozatban.

Az αSyn-SAA segítségével már most új ismereteket tudunk feltárni a Parkinson-kórral kapcsolatban, ami a gyógyszerfejlesztés és végső soron a klinikai ellátás minden aspektusát át fogja alakítani. Hamarosan olyan helyzetbe kerülünk, hogy az új kezelési módszereket már nagyobb tömegeken tesztelhessük, melynek eredményeképp olyan vizsgálatokat indíthatunk, amelyek potenciálisan képesek lehetnek a Parkinson-kór teljesen megelőzésére

– folytatta Marek, később hozzátéve, hogy a PPMI-t pontosan erre a célra hozták létre, ezért különösen hálásak annak a több ezer résztvevőnek, akiknek hozzájárulása lehetővé tette ezt a vízválasztó pillanatot.

Még mindig nem tudják, pontosan mi váltja ki

A specifikus biomarkert kereső új tesztet alfa-szinuklein mag-amplifikációs vizsgálatnak (αSyn-SAA) nevezik, és a szinuklein patológiáját vizsgálja. Az alfa-szinuklein egy olyan, idegsejtekben fellelhető fehérje, mely egyes embereknél a kialakuláskor félrekezelődik, amelynek következtében sérült, fehérjéből álló csomókat, úgynevezett Lewy-testeket hoz létre. Bár a kutatók még mindig nem tudják biztosan állítani, hogy a Lewy-testek okozzák-e a Parkinson-kórt, azok a jelenlegi ismereteink szerint a betegség egyik legegyértelműbb ismertetőjegyei.

Bár a teszt rendkívül pontosnak tűnik, még nem világos, hogy mennyire lesz sikeres a Parkinson-kór tünetek előtti azonosításában, a tanulmány szerint ugyanis jelentősen csökkent a hatékonysága, amikor az embereknek nem volt szaglási rendellenességük, és még nagyobb volt a csökkenés, amikor egy bizonyos genetikai variánssal rendelkeztek, így nem biztos, hogy minden esetben megbízható lesz – azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy még csak egy kezdetleges megoldásról van szó.

Az áttöréssel kapcsolatban Michael J. Fox, a Vissza a jövőbe-filmek sztárja is megszólalt, aki maga is a betegséggel küzd: 

Sokféle módon veszek részt az alapítvány munkájában, de elsősorban Parkinson-kóros betegként hat meg ez az áttörés. Végtelenül hálás vagyok a kutatóknak, a vizsgálatban részt vevőknek és az alapítóknak, akik igyekeztek idáig eljutni

– magyarázta a 61 éves színész, akit még 1991-ben, a Doc Hollywood forgatása közben diagnosztizáltak Parkinson-kórral. Alapítványát, a The Michael J. Fox Foundationt 2000-ben hozta létre.

Rovatok