Index Vakbarát Hírportál

Visszafordítható-e a stressz miatti öregedés?

2023. április 28., péntek 20:33

Egy új tanulmány szerint a stressz okozta öregedés regenerálódik, ha például műtét, terhesség vagy súlyos vírus idézi elő. Az egerekkel és emberekkel végzett kísérletek igazolták a káros folyamatok reverzibilitását. Az öregedési folyamatok ráadásul nagyon idős korban is képesek megállni, ha kiváltójuk a stressz.

Az öregedés definíciója szerint a szervezet károsodásait és funkcióvesztését jelenti, ami betegségekhez és a halálozási kockázat növekedéséhez vezet. Manapság azonban egyre több ötlet merül fel a természetes öregedési folyamatok visszafordítására, speciális étrend, táplálékkiegészítők, jótékony mozgásformák tömkelege mint hatékony fiatalító eljárások. Egy új kutatás eredményei szerint a stressz miatt bekövetkező öregedés természetes módon visszafordul.

Ahogy kinézel és amennyi vagy

A biológiai életkor változékony, és ma már azt is tudjuk, hogy nincs szoros összefüggésben a kronológiai életkorral. Ez utóbbi a naptár szerinti, születési időpontunktól számított korunk, a biológiai pedig az életfunkciók állapotából értékelhető. A biológiai kort befolyásolhatják a betegségek, gyógyszeres kezelés, életmódváltás és környezeti tényezők is.

Öregedése felgyorsulhat bizonyos események, állapotok vagy kórképek hatására, például a gyász, a depresszió, a megterhelő munka, a stressz és a rák mind öregíti a szervezetet.

Epigenetikai módosulások is befolyásolhatják az öregedést, ezek az életmóddal és a környezettel kapcsolatos tényezőkből erednek (alultápláltság, fertőzés, stressz). A Cell Metabolism folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint azonban a stressz okozta idő előtti öregedés visszafordítható. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a stressznek való kitettség növeli a biológiai életkort, de a feszültség enyhülésével a biológiai életkor teljesen vagy részben helyreállt.

Három helyzetben vizsgálták a stressz által előidézett öregedést: műtétek, terhesség és koronavírus-fertőzés után.

Operáció, magzat és vírus

Sürgősségi műtéten áteső, idős, traumás betegeknél több vérmintavétel során azt tapasztalták, hogy a biológiai életkor markereinek növekedése egy héttel a műtét után csökkent, és visszatért az alapszintre. A felépülési idő lehet néhány nap, de több hónap is a betegek epigenetikai óráitól és állapotától függően, de még idős emberek esetében is megfigyelhető volt.

A terhesség által okozott stressz vizsgálatakor hasonló eredményre jutottak. A várandósság fiziológiailag nagyon megterhelő, mert az anya szinte minden szervrendszere támogatja a fejlődő magzatot.

És valóban, a kilenc hónap alatt megkezdődik a test biológiai öregedése, de a szülés után hat héttel a biológiai életkor markerei megváltoznak, az öregedés megáll.

Vagyis a másállapot a szervezet biológiai életkorának reverzibilis növekedését idézi elő, a szülés körül tetőzik, de utána a szervezet igyekszik visszaállni az eredeti állapotba.

A kutatás harmadik fázisában a biológiai életkort súlyos fertőző betegségekkel kapcsolatban vizsgálták. Koronavírusos, intenzív osztályra kerülő betegek több vérmintát adtak a kórházi kezelés során, ezeket vizsgálva a kutatók különbséget találtak a nők és a férfiak között: a biológiai életkor szignifikáns megfordulása volt megfigyelhető a nőknél az intenzív osztályról való elbocsátást követően, de a férfiaknál nem volt jelentős változás. Az öregedés üteme mindkét nemnél az intenzív osztályra kerülésig 25 százalékkal megemelkedett, de ez visszafordult a kórházból való elbocsátást követően. Tehát még a súlyos koronavírus okozta stressz káros hatásai is gyengültek a gyógyulási folyamattal összhangban. 

Rovatok