1 Index - Tudomány - A korábbinál sokkal jobb koronavírus elleni mRNS-vakcinát tervezett a mesterséges intelligencia

Index Vakbarát Hírportál

A korábbinál sokkal jobb koronavírus elleni mRNS-vakcinát tervezett a mesterséges intelligencia

2023. május 4., csütörtök 17:14

A Baidu Research kutatóközpont szoftvere olyan koronavírus elleni oltásokat fejlesztett ki, amelyek hosszabb ideig tárolhatóak és nagyobb ellenanyag-választ váltanak ki, mint a hagyományos módon tervezett oltások. A jövőben mesterséges intelligencia segítheti a tudósok munkáját a nagyobb hatékonyságú és stabilabb oltások létrehozásában.

A mesterséges intelligencia a jelenleginél bonyolultabb formájú és szerkezetű mRNS-szekvenciákat tervezett, ami lehetővé teszi, hogy a vakcina a szokásosnál hosszabb ideig megmaradjon a szervezetben – írja a Nature.

A Baidu Research kutatói hangsúlyozzák, hogy minél stabilabb egy adott ember sejtjeihez eljuttatott mRNS, annál több antigént termel az adott szervezetben. Ez pedig az antitestek számának emelkedéséhez vezet, ami által a szervezet ellenállóbbá válik a fertőző betegségekkel szemben.

A kutatás szerint az új típusú vakcina azt is lehetővé teszi, hogy az oltóanyagot könnyebben szállítsák a világ különböző pontjaira. Ennek oka, hogy az oltás korábbi verzióját  -15 Celsius-fok alatti hőmérsékleten kellett tárolni, az új technológia viszont már nem igényli a rendkívül hideg tárolóhelyeket. 

A szakemberek egy másik fontos eredményre is felhívták a figyelmet. Eszerint

az új típusú oltóanyag 128-szor több antitest választ váltott ki a szervezetben, mint a hagyományos vakcinák.

Az algoritmus emellett segített a vakcina eltarthatóságát akár hatszorosára megnövelni.

A kutatók eddig csak a COVID és az övsömör elleni vakcinákat tesztelték egereken, azonban az új  technika hasznosnak bizonyulhat más betegségek elleni mRNS-vakcina tervezésében is.

Rovatok