Index Vakbarát Hírportál

A legtöbb vírus ott lapul a zsebünkben

2023. május 5., péntek 06:33

Több mint 7000 baktériumfajt találtak a mobiltelefonon, és akkor a vírusokról még szót sem ejtettünk. Ha jót akarunk magunknak, azonnal töröljük át telefonunkat egy fertőtlenítőkendővel, különben hasmenés, bőrbajok és agyhártyagyulladás fenyeget.

Mi az, amivel a világ lakosságának 90 százaléka rendelkezik és mindenhová magával is viszi, legyen szó WC-ről, konyháról, munkahelyről, szórakozásról? Persze, hogy a mobiltelefon! De belegondoltunk már valaha, mennyi szennyeződés lehet rajta, ha a közlekedési járműveken, illemhelyeken, vendéglőkben is tapogatjuk az ujjainkon megülő mikrobákkal? Rengeteg!

Használata közben eszünk, mindenféle bizonytalan higiéniájú felületre letesszük, betegen is nyomkodjuk, hát persze, hogy kiváló mikrobakeltető a mobiltelefon.

Becslések szerint az emberek minimum naponta több százszor megérintik a telefonjukat, és általában nem mosnak kezet előtte. Gombák, baktériumok és más betegségeket terjesztő mikroorganizmusok szennyezhetik életünk e fontos kis tárgyait.

A leggyakoribb közülük a hasmenést okozó E. coli, a Staphylococcus, ami megfertőzi a bőrt, az Actinobacteria, ami tuberkulózist és diftériát okozhat, a Citrobacter, amely fájdalmas húgyúti fertőzésekhez vezethet, és az Enterococcus, ami agyhártyagyulladást okoz.

Ötven telefonon végzett elemzés több mint 7000 különböző baktériumfajt tárt fel, sok antibiotikum–rezisztens, vagyis súlyos bőr-, bél- és légúti fertőzéseket okozhatnak.

És ott vannak a vírusok is, a telefon műanyag alkatrészei biztosítják tovább élesüket, például a kemény műanyag felület több napra is konzerválhatja a koronavírust, a rotavírust, az influenzavírust.

De mire vannak az antibakteriális törlőkendők és az alkoholos tisztítók? Hogy alaposan letisztítsuk telefonjainkat,

de legalább 70 százalékos alkoholt kell tartalmazniuk a hatékony fertőtlenítéséhez.

A tokok szilikonja, műanyaga is tisztításra szorul, de közvetlenül ne permetezzünk fertőtlenítőszert a nyílásokhoz!

Rovatok