Index Vakbarát Hírportál

Változik a Gmail szabályzata, törölhetik a fiókját

2023. május 17., szerda 09:06

Új szabályokat vezet be a Google a fiókok aktivitására vonatkozóan. Annak, aki nem használja már jó ideje a Gmailjét, többszöri figyelmeztetést követően törlik a fiókját.

Módosult a Google szabályzata, szigorúbb szabályok vonatkoznak a felhasználói fiókok aktivitására. Aki nem használja egy ideig a Gmailjét, YouTube-ját vagy a cég mást szolgáltatását, annak megszüntetik a hozzáférését és egy az egyben letörlik a fiókhoz tartozó összes tartalmát – írja a HVG

A keddi bejelentés értelmében törölni fogják azokat a Google-fiókokat, melyekbe huzamosabb időn át nem lépett be tulajdonosuk. Az az irányelv fog érvényesülni, melyet még 2020-ban lengetett be a cég.

A vállalat ezt biztonsági okokkal magyarázza: az elhagyatott fiókok sérülékenyebbek, tulajdonosuk észre sem veszi, ha támadók megpróbálják átvenni az irányítást fiókja fölött.

A Google közlése szerint, amelyik fiókba két éven át nem lépnek be, azt inaktívnak minősítik, és törölhetik teljes tartalmát. Ilyen esetekben a Google törli a Gmailben, a Google Drive-on, a Naptárban, a Meetben, YouTube-on és a Google Fotók szolgáltatásban lévő adatait, tartalmait, emlékeit.

Ez a szabály minden személyes Google-fiókra vonatkozik. Google-fióknak számít minden olyan hozzáférés, amivel az imént említett szolgáltatásokba be lehet lépni.

A Google ígéri, a törlés előtt többször is igyekszik felhívni a felhasználó figyelmét a törlésre, de aki nem nézi az adott fiókhoz tartozó leveleit, értesítéseit, az nagy valószínűséggel nem fog értesülni a veszélyről. Fontos megjegyezni, hogy az aktivitás a fiókra vonatkozik, és nem pedig az eszközre. Tehát ha valaki például több Gmail-fiókot használ, akkor mindegyiket fel kell keresnie, hogy azok aktívak maradhassanak.

Rovatok