Index Vakbarát Hírportál

Súlyos napkitörésre figyelmeztetett egy magyar csillagász

2023. május 27., szombat 10:05

Egy, a Földnél négyszer nagyobb napfoltot figyeltek meg a csillagászok. Ha napkitörés lesz belőle, azt a Földön is érzékelhetjük – mondta Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A szakértő elmondta, hogy a 2025-re előrejelzett következő naptevékenységi maximum felé tartunk, emiatt egyre több és több folt jelenik meg a Nap felszínén. Több hírforrás is arról számolt be, hogy adott esetben egy nagy energiájú, úgymond X kategóriás fler robbanhat ki a foltok térségében – idézte Kiss Lászlót a Infostart.

A csillagász hozzátette: nem elképzelhetetlen, hogy ha ezek most kirobbannának, akkor a gázfelhő a Földet is eltalálná, amely mágneses viharokat okozna, adott esetben a földi technológiai civilizációt is erőteljesen befolyásolva. 

Szurkoljunk annak, hogy ha lesz is ilyen X kategóriás fler, az nem a Föld felé fog irányulni!

– fogalmazott Kiss László.

A csillagász kiemelte: amikor egy napkitöréssel kidobódott plazmafelhő eléri a térségünket, akkor a Föld mágneses tere kölcsönhatásba kerül a töltött részecskékkel.  Hatására a mágneses térnek a változásai elektromos áramot gerjesztenek, ami miatt valóban kiéghetnek a biztosítékok, adott esetben több millió ember áramszolgáltatás nélkül maradhat. Emellett megzavarhatja a a GPS-műholdakat is, ellehetetlenítve a helymeghatározást elősegítő jelek pontosságát – hívta fel rá a figyelmet Kiss László.

Hangsúlyozta, hogy az űridőjárásnak nagyon sokféle hatása lehet a földi életünkre mind biológiai, mind technikai-civilizációs szempontból, ezért arra oda kell figyelni.

Rovatok