Index Vakbarát Hírportál

Bármikor kitörhet az egyik olasz vulkán, félmillióan lehetnek közvetlen veszélyben

2023. június 10., szombat 10:36

Egy tanulmány szerint bármikor kitörhet, és hatalmas pusztítást végezhet a Nápoly melletti Campi Flegrei (Flegrei-mezők) vulkán, amely miatt közel félmillióan lehetnek közvetlen veszélyben.

A neve alapján talán sokan nem is ismerik, a közeljövőben mégis jó eséllyel többször is hallhatunk majd a Nápoly mellett, a Pozzuoli-öbölben található Campi Flegrei vulkánról, amely a szakértők szerint kritikus állapotban van, azaz bármelyik pillanatban kitörhet. 

A vulkán ugyan jóval kisebb, mint a szintén a közelben található Vezúv, a magyarul Flegrei-mezőnek is nevezett terület közvetlen közelében félmillióan élnek, akik a kitörés kockázata miatt közvetlen veszélyben lehetnek – írja a The Guardian.  

A Campi Flegrei (Phlegraean Fields) vulkán kevésbé ismert, mint a Vezúv, de rendkívül veszélyes

– mondta Stefano Carlino, a tanulmány társszerzője. 

A Vezúv csaknem két évezreddel ezelőtt törölte el Pompeit a térképről, míg a Nápoly melletti hatalmas vulkanikus Campi Flegrei-terület utoljára 1538-ban lövellt lávát és hamut.

A Campi Flegreit azonban nem szabad félvállról venni – a vulkán 30 ezer évvel ezelőtti kitörései a szakértők szerint hozzájárulhattak a Neander-völgyi ember kihalásához.

Ránézésre pedig kevésbé tűnhet veszélyesnek, mint amennyire az, ugyanis a tipikus csúcsos forma helyett elnyúltabb, 12-14 km átmérőjű mélyedés a Campi Flegrei, amely aktivitása miatt az 1980-as évek elején 40 ezer lakost evakuáltak, de a vulkán azóta viszonylag csendes.

A kutatók figyelmeztettek, hogy a kitörés esélyével nem riogatni szeretnének, de a jelenlegi eredmények tudatában nagyobb esélye van annak, hogy hamarosan megtörténik, mint annak, hogy nem.

Nem azt mondjuk, hogy lesz kitörés, hanem azt, hogy a jelenlegi feltételek kedvezőbbek egy kitöréshez

– mondta Christopher Kilburn, a University College London munkatársa.

Nő a nyomás, félmillióan élnek a vörös zónában

A kutatók aggodalma korántsem alaptalan, hiszen az 1950-es évek óta lezajlott több tízezer kisebb földrengés meggyengítette a kalderát, a vulkán tetején lévő medencét, amely így egyre közelebb kerülhet a kitöréshez. 

A Nature's Communications Earth & Environment folyóiratban pénteken megjelent jelentés megállapította, hogy „a vulkán egyes részei majdnem a töréspontig megnyúltak”. 

A területen a rengések száma 2019 óta ráadásul folyamatosan növekszik, miközben a felszín alatti nyomás egyre csak nő. A remegés és a talajemelkedés kumulatív, ami azt jelenti, hogy a vulkáni tevékenységnek nem kell felerősödnie ahhoz, hogy a kitörés valószínűbbé váljon.

Egy esetleges kitörést viszonylag gyenge jelek előzhetik meg, például kisebb mértékű talajemelkedés és kisebb földrengések

– figyelmeztetnek a tanulmány szerzői.

Mindez amiatt igazán aggasztó a hatóságok számára, mert közel ötszázezer ember él azon a területen, amelyet az olasz polgári védelmi szervek vörös zónának jelöltek ki – amely a legnagyobb kockázatú terület. Az eggyel kisebb kockázati besorolású sárga zónában további 800 ezer ember él.

A hatóságok a legrosszabb forgatókönyvre felkészülve már kiürítési tervet is készítettek, amely során három napon belül saját vagy tömegközlekedési eszközzel az összes lakót evakuálnának a helyszínről, ha megtörténik a baj. A kockázati szintet – zöld, sárga, narancs és piros – havonta felülvizsgálják.

Pozzuoliban a riasztási szint jelenleg sárga

– mondta Giordana Mobilio, a tanács szóvivője, hozzátéve, hogy a helyiek minden 1,5-ös vagy annál nagyobb erősségű rengés esetén riasztást kapnak.

Rovatok