Index Vakbarát Hírportál

Olyan koronavírus-variáns jöhet, amely ellen nem védenek a korábbi oltások

2023. augusztus 23., szerda 21:11

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerdán közölte, hogy a koronavírus új variánsa, a BA.2.86-os a régebbi változatoknál képes lehet arra, hogy megfertőzze azokat, akik korábban már megbetegedtek a koronavírus miatt, vagy kaptak oltást.

A CDC szerint még túl korai lenne megállapítani, hogy ez a korábbi változatokhoz képest súlyosabb megbetegedést okoz-e – írja a Reuters.

Az ebben a mutációs vonalban kimutatott nagyszámú variáns miatt aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a vakcinákból és a korábbi fertőzésekből származó immunitásra 

– közölte az ügynökség.

A tudósok azért tartják szemmel a BA.2.86 mutációs vonalát, mert 36 olyan mutációval rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a jelenleg domináns XBB.1.5 variánstól.

Még nincs elég minta

A CDC szerint még nincs elegendő vírusminta az antitestek megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatához.

Az ügynökség a hónap elején közölte, hogy nyomon követi az erősen mutálódott BA.2.86 vonalú vírust, amelyet az Egyesült Államokban, Dániában és Izraelben észleltek.

A CDC szerdán már arról beszélt, hogy a kórházi kezelések jelenlegi növekedését az Egyesült Államokban valószínűleg nem a BA.2.86-os vonal okozza.

Rovatok