Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges sziget épül Belgiumban

2023. október 6., péntek 06:47

A belga Elia hálózati rendszerüzemeltető kedden jelentette be honlapján, hogy megkapta az engedélyt a világ első és egyetlen mesterségesintelligencia-szigetének, a Princess Elisabeth-szigetnek az építésére.

Engedélyt kapott a világ első mesterségesintelligencia-szigetének megépítésére a belga Elia – írja az Interesting Engineering.

A sziget egy, a parttól 45 kilométerre fekvő energiaközpontból áll, amely összeköti Belgium szárazföldi villamosenergia-rendszerét az új szélerőműparkokkal, valamint az Egyesült Királyságból és Dániából érkező energiával.

Tinne Van der Straeten, Belgium energiaügyi minisztere elmondta, hogy

az új sziget egy olyan tengeri szélenergia-központ lesz, amely fenntartható, megfizethető energiát biztosít az ország családjai és vállalatai számára, és az Északi-tengert zöld energiaüzemmé alakítja. 

A helyszín, ahol az Elia megépíti a sziget alapjait, Vlissingenben, az északi-tengeri kikötőben található. A közelgő munkálatok előkészületei már megkezdődtek. 

Eközben az Elia jelenleg fejezi be a sziget tervét, amely magában foglalja a sziget tengeri és szárazföldi élővilágának védelmét is. Ezt a javaslatot még 2023-ban benyújtják. A tervet külső szakemberekkel közösen dolgozták ki.

Van der Straeten megjegyezte, hogy az új építési és telepítési tervek nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az élővilágot, és dicsérte az Eliát, amiért olyan, a természetet bevonó terven dolgozik, amely a vízi élővilág védelmére, sőt talán helyreállítására is törekszik.

Az Északi-tengert Belgium vezető energetikai központjaként tervezzük továbbfejleszteni, és a Princess Elisabeth-sziget kulcsfontosságú része lesz ennek a folyamatnak

– mondta Vincent Van Quickenborne, Belgium miniszterelnök-helyettese, igazságügyi és északi-tengeri miniszter.

A tisztviselő elmondta, hogy az első szélturbinákat 2028-ban helyezik üzembe. A projekt egyben az első alkalom lesz, hogy a világon bármelyik ország védett tengeri területre telepít szélturbinákat.

Rovatok