Index Vakbarát Hírportál

Saját kísérleti kezelését alkalmazta, azóta tünetmentes az agydaganatos orvos

2024. május 14., kedd 15:33

Még mindig tünetmentes az az ausztrál orvos, aki saját, úttörő, melanómával kapcsolatos kutatását alkalmazta a csaknem egy éve diagnosztizált gyógyíthatatlan agydaganatára. Az 57 éves Richard Scoylernél tavaly diagnosztizáltak 4-es stádiumú glioblasztómát, kísérleti kezelése pedig úgy tűnik, időt már biztosan nyert neki.

A daganatos megbetegedések, azaz a rák továbbra is napjaink egyik legnagyobb fenyegetését jelentik az életünkre nézve. Hazánk különösen rosszul áll a rákstatisztikákban, a legutóbbi Eurostat-adatok szerint az Európai Unió tagállamai között Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben.

Emiatt érthetően minden olyan hír kapcsán felkapjuk a fejünket, amely arról szól, hogy az orvosok és a kutatók végre megtalálhatták a kis hibaszázalékkal működő megoldást a kórra. Ez a történet ugyan most nem kifejezetten ilyen, azonban mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy egy újabb kísérleti kezelés után lett tünetmentes egy beteg.

Egy agydaganattal küzdő ausztrál orvos ugyanis egy évvel a lesújtó diagnózist követően is tünetmentes maradt úgy, hogy betegségét egy új, a saját kutatásain alapuló módszerrel kezelte. Az 57 éves Richard Scolyer professzor saját, úttörő, melanómával kapcsolatos tanulmányait használta gyógyíthatatlan 4-es stádiumú glioblasztóma – azaz a legagresszívabbnak tartott agydaganat – kezelésére, miután 2023 júniusában diagnosztizálták nála a betegséget – írja a People

Hiába azonban a gyilkos kór, a férfi a kísérleti, még sosem alkalmazott kezelés ellenére is úgy tűnik, sikeresen tünetmentessé vált, legalábbis május 13-án, hétfőn megosztott bejegyzésében arról ír, hogy friss leletei erről árulkodnak. „Múlt csütörtökön volt MRI-vizsgálatom, ahol glioblasztómát (és/vagy szövődményeket) kerestek. A tegnapi vizsgálatot követően még mindig nincs jele a kiújulásnak. Nem is lehetnék boldogabb!!!!! Köszönöm a csodálatos csapatnak, akik vigyáznak rám, különösen a feleségemnek, Katie-nek és a csodálatos családomnak” – írta a közösségi oldalán Scolyer, aki Georgina Long professzorral közösen dolgozta ki a kísérleti módszert. 

Scolyer még 2023 júniusában kapta a sokkoló diagnózist, miután Lengyelországba utazott, és megbetegedett. Ő azonban nem adta fel, tudását és korábbi munkáját pedig kamatoztatta is magán, így

ő lett az első agyrákos beteg, aki műtét előtt kombinált immunterápián esett át.

A Rákkutató Intézet szerint a rák-immunterápia „a rákkezelés olyan formája, amely a szervezet saját immunrendszerének erejét használja a rák megelőzésére, ellenőrzésére és megszüntetésére”.

Miután az év eleji nehéz, néhány hónapos kezelésen átesett, epilepsziás rohamokkal, májproblémákkal és tüdőgyulladással küzdött, mára azonban jól érzi magát, olyannyira, hogy naponta 15 kilométert fut.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy meggyógyultam... De jó tudni, hogy még nem tért vissza, így még van egy kis időm, hogy élvezzem az életemet a feleségemmel, Katie-vel és három csodálatos gyerekünkkel

– mondta az ausztrál orvos a Sky Newsnak. A férfi orvosaival és kollégáival bízik benne, hogy a példáján keresztül több rákbetegnek is tudnak majd segíteni, ehhez azonban először jóvá kellene hagyni a kezelési módot, ami még rengeteg munkát és kutatást igényel. 

(Borítókép: Georgina Long és Richard Scolyer a kísérleti kezelés megalkotói. Fotó: Alex Ellinghausen / Sydney Morning Herald / Getty Images)

Rovatok