Index Vakbarát Hírportál

Több ezer éves mamutcsontokat találtak Ausztriában

2024. május 23., csütörtök 10:55

Borospincéje felújításakor bukkant mamutcsontvázra egy borász, aki elképedése után a Műemléki Hivatalhoz fordult. A régészek elmondása szerint több mint száz éve nem került elő ilyen jelentős mamutlelet.

Mintegy 30-40 ezer éves mamutcsontokra bukkant egy osztrák borász borospincéje felújításakor Gobelsburgban – adta hírül az MTI. A szerencsés megtaláló tájékoztatta az Osztrák Szövetségi Műemléki Hivatalt, ezt követően az Osztrák Tudományos Akadémia május közepén ásatásokat kezdett a helyszínen.

Kiderült, hogy több mint száz éve nem kerültek elő ilyen jelentős mamutleletek. A régészek szerint a megtalált csontok legalább három, a jégkorszakban élt állat maradványai lehetnek.

A kutatók hipotézise az, hogy a jégkorszakbeli emberek erre a helyre terelték az állatokat, hogy csapdába ejtsék és megöljék őket. A lelet egyúttal a vadászat szervezéséről is új ismeretekkel szolgálhat.

Az akadémia szóvivői felidézték, hogy 150 éve szintén egy gobelsburgi borospincében fedeztek fel gazdag ősi leleteket; csontmaradványokat, tárgyakat, ékszereket és kövületeket. A most előkerült csontmaradványokat a tudományos vizsgálatok után a bécsi Természettudományi Múzeumban restaurálják majd.

Ez év elején egyébként már volt egy mamutszenzáció: amerikai szénbányászok találtak munka közben egy csontvázat, ami egy több mint 2 méteres, tökéletes állapotú agyarat is magában foglalt. Több mint 20 csontot sikerült kiásni, ez volt eddig a legteljesebb amerikai mamuttetem.

A CIA képviselői 1,5 évvel ezelőtt elmondták, hogy befektetőcégükön keresztül szívesen támogatnák azokat a biotechnológiai kutatásokat, amik a mamutok felélesztését tűzték ki célul. Egy texasi kutatóvállalat célkitűzése ugyanis az, hogy kihalt állatokat élesszen újra megmaradt DNS-ük alapján.

Rovatok