Index Vakbarát Hírportál

Áramütéssel szoknának le a sófogyasztásról a japánok

2024. május 24., péntek 06:10

Talán nekünk sem ártana kipróbálni a kis áramstimulációval működő kanalat, ami növeli a só érzékelését a nyelven. Az új találmány megoldhatná a japánok túlzott sóbevitelét és így egészségesebb életmódra ösztönözhetné őket.

Egy japán cég, a Kirin feltalálta azt a szadista kanalat, ami áramütéssel növeli a só érzékelését a nyelven. Ezt az elektromos sókanálnak elkeresztelt tárgyat kezdetben 200 példányban dobják piacra, de a tervek szerint júniustól nagyobb mennyiségben újra gyártani kezdik.

A műanyagból és fémből készült kanalat Homei Miyashita, a tokiói Meiji Egyetem professzora tervezte csapatával. A cél az egészségesebb életet megcélzó sóredukálás, de úgy, hogy az ízélmény sem csökken.

A készülék gyenge áramütéssel a nátriumion molekulákat koncentrálja a nyelvre, hogy növelje az étel sótartalmának érzékelését. És ez sikerül is: a stimuláció 50 százalékkal emeli a só érzékelését.

A Kirin cég néhány évvel ezelőtt kezdett fókuszálni az elektrostimulációra, hogy javítsa az ételek ízét. 2022-ben közzétették, hogy tengerimalacokon kísérleteztek elektromos evőeszközökkel (képzelje el, aki tudja). 2023-ban az újítás Ig-Nobel-díjat is kapott, vagyis a Nobel-díj paródiáját, ami a legőrültebb tudományos kutatásokat jutalmazza.

Japánban egy átlagos felnőtt körülbelül 10 gramm sót fogyaszt naponta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján, ami az ajánlott mennyiség duplája, úgyhogy az őrültnek tűnő találmánynak igenis lehet létjogosultsága.

Dr. Homei Mijasita évek óta dolgozik azon, hogy az ízinformációkat elektromos impulzusokká alakítsa. Célja az ízérzékelés megváltoztatásán vagy megerősítésén túl az ilyen típusú információk digitalizálása és továbbítása. Így végső soron olyan digitális tartalom előállítására törekszik, amit megkóstolhatunk. Ennek az újfajta kanálnak köszönhetően talán elhagyhatjuk agyonsózott ételeinket és újra fogjuk érezni a most íztelennek titulált zöldségek, gyümölcsök finom ízárnyalatait.

(Borítókép: A Kirin Holdings egyik alkalmazottja a Meiji Egyetem tudományos és technológiai karának professzorával, Homei Miyashitával közösen kifejlesztett elektromos kanalat mutatja be, amely képes fokozni az ételek sós ízét Tokióban, 2024. május 20-án. Fotó: Tom Bateman / Reuters)

Rovatok