Index Vakbarát Hírportál

Csak semmi szója, csak semmi buzulás!

2013. október 30., szerda 15:53

Egy ultraortodox hászid rabbi megtiltotta a növendékeinek, hogy szójatartalmú ételeket egyenek. A rabbi attól tart, hogy ez a homoszexualitás előszobája lehet. A Hamevasser szerint a guri jesívákban tanuló fiúk azért nem ehetnek szóját, mert az nemkívánatos szexuális vágyakat ébreszthet bennük.

Jákov Árjeh Alter rabbi azzal indokolta a döntését, hogy a szójában olyan hormonok vannak, amiktől a fiúk nőiesebbek lesznek, és emiatt kívánatosabbá válhatnak a tanárok és az idősebb növendékek szemében.

Ebben van némi igazság. A szója csakugyan tartalmaz egy izoflavon néven ismert vegyületet; ez a testépítőknek szánt, szójaalapú táplálékkiegészítőkben is megtalálható. Az izoflavon az ösztrogén nevű női hormon hatásait is imitálhatja, de egy férfinak ebből rengeteget kéne ennie ahhoz, hogy kimutatható hatása legyen. És bár a szóját többször összefüggésbe hozták a szexuális vágy csökkenésével, illetve a mellek megduzzadásával, ennek nincs közvetlen hatása a szexualitásra.

A hászidok körében nem ritkák a hasonló szabályozások. Többek között azt is megtiltották, hogy a növendékek kezet fogjanak bárkivel, mert, mint fogalmaztak, a normatív, véletlenszerű fizikai kapcsolat ugyancsak homoszexuális szexhez vezethet. Annak valószínűleg más a magyarázata, hogy a guri jesívában a házas növendékeknek tilos előjátékot folytatniuk a házastársukkal.

Rovatok