Index Vakbarát Hírportál

A viagrás chemtrailnél durvább dolog nincs!

2015. május 23., szombat 16:10

Egy olasz kutatócsoport tanulmánya szerint a Facebookon aktív összeesküvéselmélet-hívők nem nyitottabbak, mint bárki más, hanem épp ellenkezőleg: burokban élnek, és azt se veszik észre, ha hülyét csinálnak belőlük.

Rebecca Watson beszámolója szerint a kutatáshoz olyan felhasználókat kerestek a Facebookon, akik tudományos cikkeket olvastak, illetve olyanokat, akik a konteós oldalakat böngészték. A felhasználói szokások elemzése azt mutatta, hogy az összeesküvés-elméletek hívei szinte soha nem néznek meg más típusú oldalakat, így gyakorlatilag saját magukat zárják be az álomvilágukba.

Ez eddig nem túl érdekes, de szerencsére van tovább is. A kutatók ötezer trollkommentet írtak a konspiratológusok oldalaira; kíváncsiak voltak, hogy reagálnak azok a nyilvánvaló kamuhírekre. Bár ezek között olyan ordító hülyeségek is voltak, mint hogy

egy kutatócsoport kielemezte a chemtrail összetevőit, és megállapították, hogy Viagrát tartalmaz,

a konteósok simán elhitték, hogy a Háttérhatalom egy szívgyógyszer melléktermékéből kifejlesztett potencianövelővel mérgezi az állampolgárait. Sőt, a kutatók azt vették észre, hogy a legsúlyosabb trollkodások leglelkesebb fogyasztói épp az összeesküvés-elméletek hívei voltak, tőlük kapták a legtöbb lájkot és megosztást.

Vicces, hogy pont a sötét titkokat és összefüggéseket kutató konteósok nem tudják megkülönböztetni a sima trollkodást és a koherens összeesküvés-elméleteket. Mentségükre szóljon, hogy sokszor nincs különbség a kettő között; legalább akkora hülyeség elhinni azt, hogy méreggel permeteznek minket, mint azt, hogy Viagrával.

Rovatok