Index Vakbarát Hírportál

Sötét nap virradt a homeopátiára

2016. november 18., péntek 21:30

A homeopátiás szerek csomagolásán mostantól csak tudományosan bizonyítható állítások szerepelhetnek. Vagy az a felirat, hogy ezek a készítmények hatástalanok.

(Szín: egy lepusztult arizonai rendőrállomás, ahol Alonso Mosley FBI-ügynök (Yaphet Kotto) és Jack Walsh (Robert de Niro) egymással szembefordulva vitatkoznak azon, hogy Walsh ellopta Mosley FBI-jelvényét)

YAPHET KOTTO: Ha nem tudná, tíz év jár azért, hogy nyomozónak adta ki magát!

ROBERT DE NIRO: Nem mondja, ezért tíz évet adnak?

YAPHET KOTTO: Igen, tíz évet.

ROBERT DE NIRO: Tíz évet... hogyhogy még nem bukott le?

(Jelenet az Éjszakai rohanás című filmből)

A homeopátiát már több mint száz éve feltalálták, de aki hírből ismeri az ok-okozati összefüggésekre épülő tudományos módszertant, az ugyanarra a következtetésre juthat, mint Robert De Niro a fenti jelenetben: hogyhogy még nem bukott le? Annyi áltudomány tűnt el a mesmerizmustól a frenológiáig, miért éppen ez úszta meg?

A hurok mindenesetre szorulni kezdett. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) ezentúl arra fogja kötelezni a homeopátiás készítmények gyártóit, hogy csak tudományosan megalapozott állításokat közöljenek a gyógyszereik csomagolásán. Ha ezt szó szerint vennék, a jövő homeopátiás szereinek címkéi nagyjából úgy néznének ki, mint a világ egyik leghíresebb festménye, a Fehér alapon fehér négyzet.

A homeopátia ugyanis áltudomány. A lényege, hogy olyan növényi vagy állati kivonatokat alkalmaznak, amik hasonló tüneteket okoznak, mint amivel a betegség jár, csak azt felismerhetetlenre hígítják. A vöröshagyma például csípi a szemet és orrfolyást okoz. Logikus következtetés tehát*, hogy a felismerhetetlenségig hígított vöröshagyma-oldat gyógyítja a megfázást**.

Amikor a készítmények hatékonyságát tudományos módszerekkel vizsgálták, a kutatók csak annyit tudtak megállapítani, hogy a szerek nem tartalmazzák a felhígított anyagot – legalábbis nem kimutatható mennyiségben.

Több tanulmány, könyv és nyomozás vizsgálta a homeopátia működőképességét, de egyik sem járt sikerrel. A hatékonyság vizsgálatára annyi pénzt költöttek, teljesen eredménytelenül, hogy egyes kutatók azzal érveltek, hogy hagyjanak föl vele, és költsék valami bizonyíthatóan hasznosra az erre költhető pénzt.

A legrészletesebb vizsgálatot az ausztrál kormány végezte. A tanulmányukból kiderül, hogy a homeopátiás szerek hatástalanok, és aki ilyeneket fogyaszt, csak a pénzét vesztegeti.

Meg az egészségét, ha a gyógyszerek nem hatásosak.

Meg az életüket, ha súlyos betegséget próbál gyógyítani vele, teljesen eredménytelenül.

Az ausztrál kutatás a homeopátia hatékonyságát bizonyító tanulmányokat is ízekre szedte. Rámutattak, hogy ezek rosszul megtervezett, kevés résztvevővel végzett kutatások voltak, amik figyelmen kívül hagytak más, az eredményeket befolyásoló tényezőket, és nem végezték őket kellő elfogulatlansággal. Maguk a készítmények pedig semmivel sem jobbak a placebóknál, a hatóanyag nélküli gyógyszereknél.

De ahogy a placebóknak is van kimutatható hatása – még akkor is, ha a páciensek tudnak róla, hogy hatóanyag nélküli készítményt kapnak! –, úgy a homeopátiának is megvan a maga társadalmi elfogadottsága és a biztos vevőköre. Ez valószínűleg a jövőben sem fog változni, mert az FTC határozata nem a készítményeket tünteti el a polcokról: csupán arra kötelezi a gyártókat, hogy bizonyítható adatokat tüntessenek fel a reklámokban, a szerek csomagolásán és a betegtájékoztatókban. 

A vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszerek, amiknek a hatékonyságát nem támasztják alá kompetens és megbízható tudományos bizonyítékok, nem lennének megtévesztők, ha a reklámjukban vagy a csomagolásukon hatékonyan kommunikálnák, hogy 1) nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a termék hatékony 2) a termékleírások kizárólag az 1700-as évekből származó elméleti alapokra épülnek, amiket a modern orvostudomány nem fogad el.

– olvasható az FTC indoklásában.

Szóval mostantól a vásárlókra bízzák a döntést. A funkcionális analfabetizmus, az emberi hiszékenység és a homeopátia társadalmi beágyazottsága miatt a készítmények nyilván nem fognak egyik napról a másikra eltűnni, de a mostani döntés is nagy előrelépésnek mondható.

* Nem.

** Nem.

Rovatok